Naučte Siri používat přezdívky a správně vyslovovat jména

I když se Siri musí česky ještě naučit, na to, abyste mohli využívat výhody plynoucí z vlastní digitální asistentky, nemusíte umět plynule anglicky (nebo thajsky). I se základní jazykovou výbavou můžete zadat Siri množství různých úkolů a dovolit jí, aby vám zjednodušila a usnadnila život. Siri se navíc může od vás učit.

Digitální asistentka Siri, která se stala součástí ekosystému Applu v roce 2011, od té doby urazila dlouhou cestu. Dnes mluví čtyřicet jedna jazyky a dialekty a učí se další. Digitální asistentku najdete v iOS, macOS, watchOS a také v tvOS, i když s rozdílnými funkcemi v závislosti na platformě. Jako všem spolehlivým osobním asistentům jí můžete delegovat množství úkolů: požádat ji, aby někomu zavolala nebo napsala, nastavila časovač nebo budík, vytvořila událost v kalendáři, poznámku nebo připomínku. Navíc vás může informovat o spoustě věcí: o počasí, výsledcích fotbalu nebo rozvrzích zápasů, může vás nasměrovat do cíle nebo najít nejbližší kavárnu. Také vám pustí oblíbenou hudbu nebo řekne pohádku na dobrou noc.

Všechny tyto funkce jsou vám k dispozici, když povolíte Siri v nastaveních, pokud jste tak ještě neučinili. Otevřete Nastavení na iPhonu nebo iPadu a přejděte dolů na Siri a vyhledávání. Abyste umožnili aktivaci hlasovým příkazem, zapněte přepínač Čekat na vyslovení „Hey Siri“. Pokud chcete vyvolat Siri přes tlačítko plochy, zapněte Spustit Siri tlačítkem plochy. Můžete si také zvolit, jestli chcete povolit Siri při uzamčení telefonu.

Učení nového jazyka je pro Siri velmi komplexním a dlouhotrvajícím procesem. Zatímco čekáme, až Siri začne mluvit česky, můžeme ji ale naučit používat pro naše kontakty přezdívky a vyslovovat správně vlastní jména.

Naučte Siri používat přezdívky

Siri se většinou daří porozumět, komu chcete napsat nebo zavolat. Celý proces můžete ale o něco urychlit, když svým nejčastěji používaným kontaktům přidáte přezdívky, jako „máma“ nebo „ségra“. Možná o něm nevíte, ale Kontakty od Applu toto pole mají, a Siri ho může využít na identifikaci lidí. Přezdívku můžete přidat jednoduše ručně:

  1. Otevřete své kontakty.
  2. Vyberte jméno, jemuž chcete přiřadit přezdívku, a klepněte na Upravit.
  3. Přejděte dolů a vyberte přidat pole.
  4. Vyberte ze seznamu Přezdívka.
  5. Do nově přidaného pole pod jménem kontaktu zadejte přezdívku.

Také můžete jenom říct Siri „Call máma“ nebo „Call ségra“ a ona se vás zeptá, jaký kontakt myslíte. Zapamatujte si svou odpověď pro příště.

Naučte Siri vyslovovat správně jména

Pokud používáte Siri už nějakou dobu, museli jste si všimnout, že její výslovnost a jazyk se postupem času výrazně zlepšily. Stejně jako lidé má ale někdy problém s výslovností vlastních jmen. Zejména pokud jsou to jména, která jsou pro ni cizí. Pokud nemůžete poslat zprávu, protože Siri nerozpozná, o koho jde, nebo už nemůžete déle snášet její nesprávnou výslovnost, věnujte chvilku tomu, abyste ji naučili, jak jména správně vyslovovat. Stačí pár jednoduchých kroků:

  • Stiskněte a podržte tlačítko plochy nebo řekněte „Hey Siri“, abyste Siri spustili.
  • Začněte říkat „Show contact…“ a hláskujte jméno, které Siri vyslovuje špatně. (Pamatujete na ty anglické hláskovací písničky z prvního stupně?)
  • Když se Siri zeptá, jestli myslíte právě ten kontakt, odpovězte „Yes“.
  • Když se zobrazí kontaktní informace, řekněte: „You pronounce it wrong!“
  • Siri se vás pak zeptá, jak to vyslovujete vy.
  • Vyslovte jméno správně.
  • Na základě toho, jak jste jméno vyslovili, uvidíte seznam možných výslovností.
  • Klepněte na ikonku přehrávání a vyslechněte si možnosti, pak vyberte tu správnou klepnutím na Select.
  • Pokud se to Siri nepodaří vyslovit správně, můžete klepnout na Tell Siri again a zkusit to znovu, dokud se to nenaučí.

Správné vyslovení některých jmen může být nakonec pro Siri příliš obtížné, doufejme ale, že se vám podaří dosáhnout alespoň přijatelné výslovnosti, když už ne správné. Nejdůležitější je, aby dokázala spolehlivě rozpoznat jméno, když ho vyslovíte, a nepsala zprávy nebo nevolala někomu jinému s podobně znějícím jménem.

Používáte Siri? Jaké úkoly jí nejčastěji zadáváte?