Na Apple Watch přichází watchOS 10.1 i gesto poklepání

Na Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 dorazilo společně s watchOS 10.1 i nové gesto poklepání, které nabízí úžasný nový způsob, jak je ovládat.

S novým gestem poklepání můžeš své Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 snadno používat jednou rukou a bez kontaktu s displejem. Dvojitým spojením ukazováčku a palce lze nyní jednoduše provádět řadu běžných věcí. Novinka skvěle doplňuje již existující gesta jako je například klepnutí, přejetí prstem po displeji, probuzení zvednutím a ztlumení hodinek zakrytím rukou, díky kterým jsou Apple Watch tak uživatelsky přívětivé.

Úžasně užitečné a velmi pohodlné

Gesto poklepání oceníš v celé řadě každodenních situací, kdy máš volnou pouze jednu ruku, například při venčení psa, vaření nebo pití čaje z kelímku na cestách.

Uživatelé si mohou pro gesto poklepání nastavit primární funkci v široké škále aplikací ve watchOS a v oznámeních. Například ním lze:

  • Z jakéhokoli ciferníku vyvolat Chytrou sadu a procházet si tak jednotlivé widgety v sadě,
  • přijmout a položit telefonní hovor,
  • pozastavit, znovu spustit a ukončit minutku,
  • pozastavit a znovu spustit stopky,
  • odložit budík,
  • přehrát a pozastavit hudbu, podcast nebo audioknihu,
  • pořídit fotku pomocí Ovladače fotoaparátu v aplikaci Fotoaparát,
  • aktivovat a deaktivovat automatické připomenutí tréninků, a další.


To vše a víc díky čipu S9 SiP

Gesto poklepání na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 by se neobešlo bez čipu S9 SiP, který je ve srovnání se svým předchůdcem o 25 % úspornější. Nelze opomenout ani 4jádrový Neural Engine, který zvládá náročné úlohy strojového učení dvakrát rychleji.

Neural Engine zpracovává data z akcelerometru, gyroskopu a optického snímače srdeční činnosti prostřednictvím nového algoritmu strojového učení. Algoritmus detekuje unikátní drobné pohyby zápěstí a změny v proudění krve, k nimž dochází při dvojitém spojení ukazováčku a palce během vykonávání gesta.

Hodinky na gesto poklepání zareagují vždy, když mají rozsvícený displej. Funkce je uživatelům k dispozici po celý den a 18hodinovou výdrž baterie u Apple Watch Series 9 a 36hodinovou v případě Apple Watch Ultra 2 ovlivňuje jen minimálně.

A jak na to?

Gesto poklepání u většiny aplikací a oznámení automaticky aktivuje primární funkci. Jinou funkci pak můžeš nastavit ve dvou případech: procházení widgetů v Chytré sadě, nebo výběr prvního dostupného widgetu a přehrání či pozastavení hudby, nebo přeskočení na další skladbu.

Aktualizace watchOS 10.1 je dostupná pro Apple Watch Series 4 a novější již dnes a vyžaduje iPhone XS se systémem iOS 17 nebo novějším.

Gesto poklepání je na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 se systémem watchOS 10.1 aktivováno automaticky, takže už nic nastavovat nemusíš. Deaktivovat jej lze v nastavení.