Které ti jdou na ruku? Srovnání všech modelů Apple Watch na trhu

Aktuálně se prodává 5 různých modelů Apple Watch. Jak se v nich vyznat a podle čeho vybrat ten nejlepší model? Zjisti v článku.

Všechny Apple Watch vydané v posledních 5 letech běží na stejném watchOS systému a mají podobnou celodenní výdrž baterie. Rozdíly tedy spočívají především ve funkcích, designu, displeji a ceně.

Apple Watch Series 3 (2017)

Začneme nejlevnějším modelem z nabídky, který už má lehce zastaralý, ale stále povedený design s hliníkovým tělem a menším displejem. Hodinky disponují vestavěnou GPS a optickým snímačem srdečního tepu, takže stále skvěle poslouží ke sledování kondice a jako sportovní hodinky.

Chybí always-on výškoměr pro sledování nastoupaných metrů a kompas, který bude chybět nadšeným turistům. Musíš se také smířit s tím, že už v hodinkách nebudeš mít novější systém než watchOS 7. Potěší voděodolnost do 50 m a velmi dobrá výdrž na baterii. Hodinky mají ale jen 8 GB vnitřní paměti, což může být překážka.

Apple Watch SE (2020)

Starší model SE z roku 2020 byl ohlášen zároveň s Apple Watch Series 6, ale vychází z modelu Series 4. Stejný displej a senzory včetně gyroskopu, kompasu, detekce pádu a always-on výškoměru. Disponuje také stejnou výdrží baterie.

Postrádá ovšem always-on displej, snímač kyslíku v krvi (identifikující astma a různé srdeční potíže), elektrický snímač srdce a EKG. Srdeční tep ale snímá pomocí optického snímače podobného tomu z modelu Series 3. Oproti trojkové generaci má navíc digitální kompas, always-on výškoměr pro lepší monitoring skrz aplikaci Cvičení a 32 GB interní paměti.

Pokud tedy vyžaduješ co nejvíce zdravotních funkcí a always-on displej, vyber si vyšší Series model. Jinak ale hodinky Apple Watch SE představují zajímavý entry level model.



Apple Watch SE (2022)

Nová generace modelu SE je designově podobná svému předchůdci a má také většinu stejných funkcí. Rozdíl spočívá především v rychlejším procesoru a větší nabídce barev, což může být pro někoho zásadní.

Co se týče provedených kompromisů, oproti Series 8, nové SE stále postrádají always-on displej a mnoho zdravotních a fitness funkcí. Chybí například sledování cyklu nebo spánku, EKG, snímač okysličení krve. Pyšní se ale čipem Apple S8 s vylepšeným akcelerometrem a gyroskopem. Výhodou je nízká cena a modernější design.

Apple Watch Series 7 (2021)

Aktuální design se zakulacenými rohy, tenčími rámečky a o 20 % větším a o 70 % jasnějším displejem oproti Series 6, always-on displej a o 33 % rychlejší nabíjení. Model Series 7 toho dokáže hodně díky rychlému výpočetnímu čipu.

Větší displej zase zaručuje lepší orientaci ve všech funkcích – vejde se na něj více ciferníků a ikon a vejde se na něj celá QWERTZ klávesnice pro ty, kteří s hodinkami i často komunikují skrz textové zprávy. Pokud trávíš hodně času v přírodě, potěší tě odolná konstrukce se stupněm krytí IP6X díky odolnějšímu sklu. Samozřejmostí jsou všechny důležité senzory a fitness funkce.

Apple Watch Series 7 nabízejí skvělý poměr cena/výkon, pokud chceš always-on displej.

Apple Watch Series 8 (2022)

Velmi podobný model jako Apple Series Watch 7. Stejný design, stejný displej, stejná výdrž baterie. Rozdíly ale samozřejmě jsou, především:

  • rychlejší procesor,
  • a několik nových zdravotních a bezpečnostních funkcí (snímač tělesné teploty, který je navržen tak, aby pomáhal odhalovat začínající nemoci a ženám sledovat jejich cykly a detekce autonehody s vylepšenými akcelerometry a gyroskopy).

Nejlepší Series hodinky, které Apple momentálně nabízí, rozhodně stojí za to. Pokud ale máš Series 7, s upgradem tolik spěchat nemusíš.

Apple Watch Ultra (2022)

Zbrusu nová řada Apple Watch pro rok 2022. Největší, nejjasnější, nejodolnější, nejschopnější, nejdéle sloužící a také nejdražší Apple Watch, které byly v Applu vyrobeny. Jsou stvořené pro extrémní sportovce a dobrodruhy, potápěče a další neposedy.

Za své peníze dostaneš to nejlepší z wearables, co aktuálně Apple dokáže, s obrovským displejem (49 mm) lemovaným rámečkem z titanu. Z nebarveného titanu jsou i celé hodinky, což se projevuje na lehce syrovém designu, ale tyhle hodinky nejsou na módní přehlídku.

Těš se na funkce a vlastnosti jako:

  • voděodolnost do 100 m (a aplikací pro potápěče),
  • 60hodinovou výdrž baterie,
  • kryt displeje ze safírového skla a speciální odolné řemínky,
  • 80db sirénou pro přivolání pomoci,
  • a samozřejmě veškeré senzory, které mají ostatní Apple Watch

Zvažte, jestli jejich speciální funkce využiješ. Pokud ano, budeš Apple Watch Ultra milovat.