Která všechna USB-C zařízení připojíš k iPhone 15?

Na nejnovějších iPhonech 15 už nenajdeš Lightning, ale USB-C. Co vše přináší?

USB-C se stává univerzálním standardem, který poskytuje možnost nabíjení, synchronizace dat a přenosu zvuku a videa. iPhone 15 je vybaven USB-C konektorem, což umožňuje nejen nabíjení, ale také připojení k různým zařízením, včetně Macu, iPadu, AirPods Pro 2. generace, externích úložných zařízení a monitorů.

Přenášení dat

Díky USB-C nově můžeš svůj iPhone bez problémů připojit k iPadu, Macu, i dalším počítačům a přenášet tak nejrůznšjší data nebo třeba obrázky a nahrávky. Co je výhodou, že se iPhone po připojení k zaříení začne automaticky nabíjet. Vyšší modelové řady iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max podporují při použití volitelného USB kabelu rychlosti USB 3.2 Gen 2 až 10 Gb/s.



Nabíjení

Pomocí iPhone můžeš dokonce i nabíjet některá svá zařízení jako jsou AirPods, Apple Watch nebo jinou drobnou elektroniku, která podporuje nabíjení přes USB s výkonem až 4,5 wattu.

Připojení televizí a monitorů

S iPhonem si jednoduše propojíš i externí monitor, díky čemuž můžeš mnohem pohodlněji pracovat, sledovat videa nebo si prohlížet fotky. Je možné, že v závislosti na monotiru, ke kterému schceš iPhone připojit budeš potřebovat i speciální AV adaptér. iPhone jinak používá protokol DisplayPort, který podporuje připojení k USB-C monitorům s rozlišením při 60 Hz za sekundu. Pokud chceš iPhone připojit k monitorům s vysokým rozlišením, použij USB-C kabel, který podporuje standard USB 3.1 nebo vyšší, například Thunderbolt 4.

Stejně tak snadno připojíš i například televizi. Pomocí USB-C/HDMI adaptéru můžeš k iPhonu připojit HDM monitor nebo právě svoji televizi. Adaptéry a kabely podporující HDMI 2.0 podporují výstup videa z iPhonu v rozlišení 4K při 60 Hz. USB-C víceportový digitální AV adaptér Apple je kompatibilní s iPhonem. Tento adaptér dokáže přenášet video z iPhonu v rozlišení až 4K při 60 Hz, včetně obsahu v HDR10 nebo Dolby Vision, pokud tvůj monitor nebo televize podporuje HDR.



Připojení dalších zařízení

Přes USB-C konektor můžeš k iPhonu připojit i spoustu dalších zařízení, jedná se například o následující:

  • SD karty pomocí adaptérů SD karet
  • Adaptéry USB/Ethernet
  • Externí baterie
  • Mikrofony
  • Monitory a externí displeje
  • Auta kompatibilní s CarPlay
  • Externí úložná zařízení

Nabídka modelů iPhone 15