Získej více místa v iPhonu promazáním úložiště v sekci Jiné

Zbav iPhone zbytečných souborů. V úložišti telefonu se zaměř na kategorii Jiné. Jejím pročištěním získáš více místa a telefon zrychlíš. Poradíme ti, jak na to.

Co se skrývá v kategorii Jiné?

Vše, co iPhone nepřiřadí konkrétní kategorii (například fotky, aplikace, videa apod.), umístí do složky Jiné. Nejčastěji zde narazíš na cache – dočasná data z různých aplikací. Představ si pod tím třeba údaje z webových stránek, které jsi navštívil.

Pokud posíláš spoustu zpráv s fotkami a videy, očekávej tuto sekci rychleji zaplněnou. Streamovaná videa a hudba totiž ubírají na kapacitě, protože potřebují místo v mezipaměti k plynulému chodu.

Najdeš tu i další hlasy pro Siri, systémová data, aktualizace a předvolby nastavení. Rozhodně nemaž vše! Odstraň pouze nepotřebné soubory. Váháš, co můžeš nechat a co ne? Níže si přečti, čeho se zbavit.

3 rychlé kroky pro uvolnění místa

      1. Použij funkci Odložit nepoužívané aplikace. Nalezneš ji v menu Úložiště. iOS automaticky vymaže nepoužívané aplikace a ty získáš více místa.
      2 Využij iCloud pro fotografie a videa, nezahltíš paměť telefonu a navíc si je prohlédneš z jakéhokoliv zařízení.
      3. Vymaž album Nedávno smazané. Dostaneš se do něj přes část Fotky, panel Alba.

Smaž cache prohlížeče Safari

Odstraň celou historii procházení webů, soubory cookies a další nahromaděná data. Získáš víc místa a zrychlíš chod prohlížeče.

Jak na to? Přepni do Nastavení, rozklikni Obecné a pak Úložiště: iPhone. V seznamu aplikací najdi Safari. Klikni na jeho ikonu a následně vyber Data stránek. Ve spodní části uvidíš tlačítko Odstranit veškerá data stránek.


Zredukuj historii zpráv

Nech si pouze aktuální zprávy a umožni iPhonu automatické mazání starých. Tuto vychytávku provedeš v Nastavení. Vyhledáš Zprávy a zascrolluješ dolů, kde uvidíš Ponechat zprávy.

Ve výchozím nastavení bude předvolená možnost Trvale. Ty však můžeš místo toho zvolit 1 rok nebo 30 dnů. Zprávy za tebou vybrané období automaticky zmizí a přenechají místo užitečnějším souborům.


Vrať telefon do továrního nastavení

Vyzkoušel jsi všechny tipy, ale kategorie Jiné přesto zabírá mnoho místa? Zkus iPhone vrátit do původního nastavení. Tento způsob zredukuje velikost úložiště na nezbytné minimum. Nejdřív však proveď zálohu dat.

Připoj se k Macu a otevři iTunes. Přihlaš se a klikni na malou ikonu iPhonu v levém horním rohu. V sekci Zálohy vyber Tento počítač a zvol tlačítko Zálohovat.


Když je iPhone zálohovaný, odpoj se od Macu a přejdi do Nastavení. Vyber Obecné a v dolní části uvidíš možnost Obnovit. Klikni na Smazat data a nastavení.

Tvůj iPhone se právě dostal do továrního nastavení. Jeho úložiště už neobsahuje nahromaděná data z předchozího užívání. Opět se pomocí Macu připoj do iTunes a následuj instrukce k obnově telefonu z poslední zálohy. Tento způsob vypadá zdlouhavě a komplikovaně, ale díky němu uvolníš nejvíc místa na disku.