Jak rychle zjistit GPS souřadnice pomocí iPhonu? Poradíme ti

S naším návodem zjistíš během chvilky přesné souřadnice místa, kde se právě nacházíš. Oceníš to třeba během plánování výletu nebo v nepříjemné situaci, kdy budou rozhodovat vteřiny. Včasným přivoláním pomoci na přesné místo můžeš zachránit i život.

Co jsou souřadnice

Podle souřadnic vyhledáš přesnou polohu kteréhokoliv místa na Zemi. Tvoří je dvě hodnoty – zeměpisná šířka a výška. Šířka se určí ve vztahu k rovníku, délka k poledníku. Ukážeme ti, jak souřadnice zjistíš na svém iPhonu. Návod platí pro všechny řady, i novější iPhone 14 a iPhone 14 Pro.

Apple maps najdeš v každém iPhonu

Nepotřebuješ žádné aplikace třetích stran, každý iPhone má automaticky nainstalované Apple Maps. Otevři appku a klepni na malou modrou šipku v pravém horním rohu, tím dojde k určení tvé polohy.

Následně v mapě spatříš modrou tečku, klikni na ni, potom vyjeď se spodním panelem nahoru a uvidíš souřadnice. Zároveň ti naskočí možnost sdílení těchto čísel.

Pokud chceš dát s někým sraz a poslat mu souřadnice místa, na které má dorazit, vyber tuto oblast a poklepej na ni. Následně uvidíš špendlík, který do místa zapichni. Opět ze spodu vytáhni informační panel, na kterém najdeš údaje o poloze, můžeš je nasdílet.




S Compassem najdeš souřadnice nejrychleji

Další aplikace, která je automaticky v každém iPhonu i iPadu. Compass má však nevýhodu, protože si v ní nenaplánuješ souřadnice jako v Apple Maps, ukazuje pouze aktuální místo. Údaje o poloze však vidíš hned a můžeš je snadno zkopírovat.

Zapni appku a počkej, až se sama zkalibruje a zaměří pozici – souřadnice ihned naskočí. Když na čísla klepneš a prst chvíli podržíš, objeví se možnost zkopírování údajů.

Využij Siri

Populární hlasová asistentka zná odpověď téměř na všechno, tak proč ji nevyužít pro zjištění souřadnic. Navíc ti zobrazí i mapu. Řekni „Hey Siri, what are my current GPS coordinates“ a za moment uvidíš výsledek. Pokud budeš chtít hodnoty zkopírovat a někomu poslat, přidrž na nich chvíli prst, než vyskočí nabídka s možnostmi.

Google Maps tě nasměrují

Pokud dáváš přednost externím aplikacím, stáhni z App Store bezplatně Google Maps a počkej, až zjistí, kde se nacházíš. Do vybraného místa zapíchni špendlík a následně prstem vysuň spodní panel, ve kterém uvidíš přesné souřadnice. Údaje snadno zkopíruješ nebo nasdílíš.

Tip Pokud od někoho obdržíš souřadnice, zkopíruj je a vlož do vyhledávacího pole v Apple Maps nebo v Google Maps a hned zjistíš, kam se vydat.