Jak zapnout klávesnici pro jednu ruku a klávesnici QuickType

Nové dotykové klávesnice iOS usnadňují psaní textových zpráv, tweetů, dokumentů a dalších textů.

Co definuje iOS lépe než softwarová klávesnice? Právě díky ní se původní iPhone odlišil od všech ostatních telefonů, které měly fyzické klávesnice z plastových tlačítek. Když do iPhonů (a iPadů) zadáváme text, obvykle používáme standardní klávesnici iOS. A iOS 11 přinesl několik pozoruhodných vylepšení této klávesnice.

Klávesnice pro jednu ruku

Už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste měli volnou pouze jednu ruku a potřebovali jste napsat zprávu? Pak určitě víte, jak je nekomfortní naklepat zprávu a pohybovat jedním prstem po celé šířce telefonu, zejména u modelu Plus nebo Max. To je důvod, proč Apple přidal nový režim pro psaní jednou rukou.

Chcete-li aktivovat klávesnici pro jednu ruku, klepněte a podržte tlačítko s emoji klávesnice (pokud máte v iPhonu nastaveno více jazyků, bude to tlačítko s mezinárodní klávesnicí). Tak se zobrazí rozbalovací nabídka se seznamem všech vašich nakonfigurovaných klávesnic. Ve spodní části jsou tři různé možnosti rozložení klávesnice. Uprostřed je normální softwarová klávesnice; vlevo a vpravo jsou rozvržení pro danou ruku.

Klepněte na jednu z nich a uvidíte, jak se celá klávesnice posune doleva nebo doprava, což usnadňuje palci dosáhnout na klávesu „p“. Tato funkce funguje pro všechny klávesnice, takže i klávesnice emoji bude stlačena do menšího prostoru. Chcete-li ukončit klávesnici pro jednu ruku, stačí klepnout na prostor na prázdné straně klávesnice.

Klávesnice QuickType

Uživatelé iPadu (kromě 12,9palcového iPadu Pro) zjistili, že softwarová klávesnice se v poslední době hodně změnila. Nová klávesnice QuickType se pokouší zrychlit psaní tím, že sníží počet případů, kdy se potřebujete přepnout na druhou (nebo třetí) sadu kláves, abyste mohli psát čísla a symboly.

Na klávesnici QuickType je nad primárním štítkem každé klávesy menší, tmavě šedý symbol. Toto je alternativní znak pro danou klávesu. Chcete-li zadat tento znak, klepněte na klávesu a poté při držení prstu na skle posuňte prst mírně dolů. Animace na klávesnici vám ukáže, že jste „přitáhli“ tlačítko a odhalili alternativní znak ve velikosti a barvě primárních kláves.

Chcete-li v iOS 10 zadat číslici šest, musíte klepnout na tlačítko .?123, pak na 6 a poté se klepnutím na tlačítko ABC se vrátit na normální klávesnici. V iOS 11 stačí klepnout na klávesu Y a posunout prst dolů, čímž aktivujete číslo 6.

Další klávesové zkratky, které se nacházejí na softwarové klávesnici iPadu (například napsání jednoduchých a dvojitých uvozovek pomocí klávesy s čárkou a tečkou), stále fungují. To je trochu zvláštní, protože na své nové klávesnici mají své vlastní zástupce. Domníváme se, že je to ústupek Applu svalové paměti uživatelů iPadu.

Chvíli mi trvalo, než jsem si na klávesnici QuickType zvykla. Existuje spousta naučeného chování, které je třeba se odučit. Ale nahradit tři poklepání jedním delším stisknutím? Jakmile si na QuickType zvykneme, bude to pro všechny, kteří píší na iPadu, znamenat zásadní zvýšení produktivity.