Jak se dostat do kondice s Apple Watch

Většina lidí řeší kondici a svou postavu těsně před létem. To už je ale většinou pozdě na to udělat zásadnější změny. Začni včas a vezmi si na pomoc osobního trenéra, který je vždy s tebou –⁠ Apple Watch. Motivuje tě, řekne ti, kdy máš zvolnit, hlídá tvůj tréninkový plán i aerobní aktivitu. Přečti si, jak se dostat do kondice s Apple Watch.

Používání hodinek Apple Watch ke zlepšení tvojí fyzičky je fakt jednoduché. Ať už používáš Apple Watch 6, nejnovější Apple Watch 7. Jednoduše plníš úkoly, které ti tvé hodinky dávají. Uzavíráním takzvaných kroužků (rings).

Je to jako hra a plnění úkolů ti půjde jedna báseň. Ať už doma sleduješ Netflix, makáš v gymu nebo jsi uprostřed výšlapu na Sněžku. Jak začít?


Zkalibruj si hodinky a nastav pohybové cíle.

Hodinky počítají každodenní aktivitu podle osobních údajů, které zadáš do aplikace Watch – výšky, váhy, pohlaví a věku. Udržuj tyhle údaje aktuální.

Hodinky taky správně zkalibruj, aby dobře měřily vzdálenost, tempo a spálené kalorie. Kalibraci provedeš v aplikaci Cvičení. Klepni na Chůze venku nebo Běh venku a 20 minut běhej nebo choď. Hodinky budou sledovat tvůj pohyb při různých rychlostech a zkalibrují se.

Nastavením cílů pak opustíš svou komfortní zónu a začneš se hýbat – to je většinou ten nejdůležitější a nejtěžší krok. Zároveň si svůj cíl dobře rozmysli – příliš snadné cíle tě nikam neposunou, s moc těžkými metami zase můžeš rychle ztratit motivaci.

S nastavením cílů ti pomůžou tzv. kroužky (rings). Ty se zaměřují na různé druhy aktivit:

  • Kroužek stání ukazuje chvíle za den, kdy se aspoň na minutu začneš pohybovat. Denní cíl splníš tak, že vstaneš aspoň na minutu během 12 různých hodin dne. Ideální pro ty, kteří celý den sedí v třeba v kancelářském křesle. Kroužek stání ti pomůže vybudovat si návyk pravidelného pohybu.
  • Kroužek pohyb monitoruje, kolik už máš ten den spálených aktivních kalorií. To jsou ty, které spaluješ pohybem. Záleží na tobě, jaký cíl si stanovíš, Apple Watch ti ho pomůže dodržovat a na základě vyhodnocení historie tvého pohybu si nastavíš nové cíle.
  • Kroužek cvičení hlídá, kolik času denně trávíš libovolnou sportovní aktivitou. Může to být rychlý výšlap, běh v parku nebo třeba intenzivní intervalový trénink v posilovně. Cíl je nastavený na 30 minut denně. Co se však postupně s plněním cíle bude zvyšovat, je potřebná intenzita ke splnění.

Nastavené cíle si kdykoliv změníš, aby lépe odpovídaly tvé aktuální formě, rozpoložení nebo zdravotnímu stavu. Otevřeš aplikaci Aktivita, vybereš možnost Změnit cíle a tady postupně nastavíš počet kalorií nebo minuty v pohybu.

V aplikaci Kondice zase vidíš historii svých aktivit den za dnem v přehledném kalendáři a získáš přehled o dnech, kdy máš splněno a kdy ne.

Hodinky tě vždy upozorní, když je čas na pohyb. Způsob a další podmínky upozornění si nastavíš na panelu Moje hodinky – Aktivita.


Apple Watch poznají, co zrovna děláš

Aby nedocházelo ke zkreslení výsledků a tvoje motivace zůstala vždy na maximu, Apple Watch poznají, jestli zrovna běháš, jedeš na kole, jsi v posilovně nebo makáš jinak. Stará se o to gyroskop, akcelerometr a monitor tepu přímo v hodinkách. Hodinky rozeznají 18 různých typů aktivit.

Apple Watch si můžeš vzít i do bazénu nebo třeba do moře. Budou ti počítat uplavané bazény nebo tempa. Vyber aktivitu Plavání v bazénu nebo Plavání v otevřené vodě v aplikaci Cvičení. Jakmile začneš plavat, displej hodinek se automaticky zamkne, aby voda nezpůsobovala neúmyslná klepnutí.


Hodinky tě odmění

Po aktivitě dostaneš přesná čísla o výkonu v aplikaci Workout. Tady vidíš své nejlepší výkony a můžeš se je pokoušet překonat. Souboj sama se sebou pro tebe bude tou nejlepší motivací.

Když překonáš osobní rekord nebo dosáhneš nějakého milníku, Apple Watch tě odmění odznakem za úspěch. Své úspěchy a odznaky vidíš v aplikaci Aktivita.

Veškerá data pak snadno přeneseš do svého iPhonu. Například do aplikace Zdraví. Nebo je můžeš sdílet s přáteli a navzájem se hecovat. Máš-li kamarády s hodinkami Apple Watch a propojíte se, vždy vidíte, když jeden z vás splní nějaký cíl nebo se začne hýbat a můžete navzájem třeba soutěžit.

Otevři aplikaci Aktivita, přejeď na obrazovku Sdílení a klepni na přítele. Poté sjeď dolů a klepni na Soutěžit. S přáteli si můžeš navzájem posílat také výzvy nebo sledovat jejich pokrok.