Jak používat aplikaci Diktafon k nahrávání zvukového deníku a proč

Hlasové záznamy jsou skvělý způsob, jak si vést deník, když jste příliš zaneprázdněni na to, abyste si mohli pravidelně sednout k psaní. Své myšlenky a nápady můžete nahrávat prakticky kdekoli, kdykoli se vám povede vyčlenit si chvilku času. Stačí vyjmout iPhone nebo iPad a otevřít aplikaci Diktafon.

Vědecké studie říkají, že vedení deníku může být velmi prospěšné nejen pro naši psychiku, ale i celkové zdraví. Pomáhá nám snížit hladinu stresu, zvýšit koncentraci, zpracovávat své emoce, zvyšuje pocit stability a přináší hlubší úroveň porozumění sobě i světu kolem nás. Pravidelné psaní deníku také přispívá k tomu, abychom dokázali přemostit své vnitřní prožívání s vnějšími událostmi a nechat minulost být minulostí. Z těchto a mnoha dalších důvodů prochází v současnosti umění vedení deníku renesancí. Existuje mnoho různých metod a přístupů, od deníku vděčnosti, ranních stránek, Bullet Journalu až po deník snů, takže může být poněkud obtížné rozhodnout se, který z nich je pro vás ten pravý.

Bez ohledu na typ deníku, který byste chtěli vést, všechny mají jedno společné – vyžadují čas. Ať už budete psát do krásného zápisníku v tvrdých deskách, nebo v aplikaci na iPhonu, stále musíte věnovat čas psaní. Pokud máte pocit, že do svého super nabitého programu už napěchovat čas pro psaní deníku prostě nedokážete, nezoufejte. Řešením je zvukový deník.

Proč zvukové deníky?

Vedení zvukového deníku je velmi pohodlný a snadný způsob, jak zachytit a vyjádřit své myšlenky. Tato forma záznamů je zvláště užitečná, když jste na cestě a nemůžete se někde posadit a psát. Hlasový záznam můžete pořídit prakticky kdekoli: při jízdě do práce, při procházce v nedalekém parku, při vaření nebo úklidu, nebo prostě když ležíte v posteli a jste příliš unavený na psaní. Mluvení je v mnoha ohledech snadnější a přirozenější než psaní. Zpočátku se vám možná bude zdát trochu divné nahrávat vlastní hlas, ale nemusíte mít obavy. Rozpaky a ostych se brzy rozplynou a vaše myšlenky budou přirozeně plynout do slov, jako byste mluvili s důvěrným přítelem.

Ve srovnání s psaným deníkem je na zvukovém deníku nejúžasnější to, že zvuk zprostředkovává mnohem více než psaná slova. Tón, rytmus, rychlost vaší řeči, dokonce i tempo vašich kroků v pozadí zachytí náladu a atmosféru okamžiku způsobem, který vás do něj okamžitě vtáhne, když si záznam někdy znovu pustíte. Hlasové záznamy jsou tedy dalším způsobem, jak uchovávat své vzpomínky v akusticky bohaté formě. Při vedení zvukového deníku se také několik věcí naučíte. Například jak lépe ovládat tón, rychlost a hlasitost své řeči. Stanete se lepším řečníkem a vypravěčem – a sami si budete nejlepším publikem.

Jak si vést zvukový deník s aplikací Diktafon

Pokud jde o hlasové záznamy, pro uživatele zařízení Apple je první a nejzjevnější volbou aplikace Diktafon. Tato aplikace je na iPhonu od iPhonu OS 3, který vyšel v roce 2009. Od iOS 12 je Diktafon k dispozici také na iPadu a s macOS Mojave dorazil také na Mac. Diktafon je navíc vybaven podporou iCloudu, která umožňuje synchronizovat vaše záznamy na všech zařízeních iPhone, iPad, iPod touch a Mac, což je nesporně výhoda.

Vytvoření hlasového záznamu vypadá jednoduše, stačí klepnout na tlačítko nahrávání, že? Aplikace Diktafon ale dovede mnohem více. Umožňuje pojmenovat a uložit vaše nahrávky, upravit zvukový soubor, sdílet je e-mailem, uložit do online služby atd. S iOS 13 a iPadOS 13.1 aplikace přidává přístupnější akce ke kopírování a uložení vašich záznamů do Souborů a Dropboxu. Celkový proces vytváření hlasových záznamů je na iPhonu a iPadu velmi podobný, takže se zde budeme podrobně věnovat pouze postupu na iPhonu.

Nahrajte hlasový záznam

Nahrát první záznam nového zvukového deníku je velmi jednoduché. Stačí otevřít aplikaci Diktafon na iPhonu, kde můžete hned klepnout na tlačítko nahrávání a zahájit záznam. Nahrávání se spustí s grafem znázorňujícím úrovně zvuku. Říkejte, co vám přijde na mysl, a nedělejte si hlavu se strukturou nebo časovou osou. Jediným pravidlem je, že neexistují žádná pravidla. Po dokončení klepnutím na tlačítko nahrávání záznam ukončíte a uložíte. Pokud chcete záznam pozastavit, klepněte na něj a zobrazí se na celé obrazovce. V tomto režimu můžete záznam pozastavit a v nahrávání pokračovat později nebo klepnutím na Hotovo záznam ukončit a uložit. Nahrávka se uloží jako hlasový záznam. Zde ji můžete přehrávat a pozastavovat a také přeskočit 15 sekund dopředu nebo zpět. Chcete-li si udržet lepší přehled o svých deníkových záznamech, můžete je pojmenovat. Stačí klepnout na výchozí název nového záznamu a přepsat jej. Chcete-li záznam smazat, stačí kliknout na modrou ikonu koše. Pokud byste někdy změnili názor a chtěli záznam obnovit, přejděte dolů do složky Nedávno smazané a vyberte jej. Klepněte na Obnovit a poté vyberte Obnovit záznam. Nečekejte však příliš dlouho. Ve výchozím nastavení jsou všechny smazané záznamy permanentně vymazány po 30 dnech.

Upravte hlasový záznam

Aplikace Diktafon je sice jednoduchá, přesto nabízí vše, co potřebujete pro vedení zvukového deníku. Po vytvoření záznamu je snadné jej upravit nebo oříznout a nahradit nebo odstranit jeho část.

Jak nahradit část záznamu

  • Klepněte na záznam, který chcete upravit. Klepněte na „…“ a potom na Upravit záznam. 
  • Přetažením zvukové vlny doleva nebo doprava umístěte modrou přehrávací hlavici na začátek části, kterou chcete nahradit.
  • Klepnutím na Nahradit začněte nahrávat přes existující záznam.
  • Až s nahráváním skončíte, klepněte na tlačítko Stop.
  • Změny uložte klepnutím na Hotovo.

Jak oříznout začátek nebo konec záznamu

  • Klepněte na záznam, který chcete oříznout. Klepněte na „…“ a potom na Upravit záznam.
  • Klepněte na ikonu oříznutí. Ve spodním přehledu nahrávky se na obou koncích záznamu zobrazí žluté úchyty se šipkami.
  • Pokud chcete oříznout začátek, přetáhněte levý žlutý úchyt do místa, kde má nahrávka začínat. Pokud chcete oříznout konec, přetáhněte pravý žlutý úchyt do místa, kde má nahrávka končit.
  • Klepněte na Oříznout.
  • Klepněte na Uložit. Až s úpravami nahrávky skončíte, klepněte na Hotovo.

Po dokončení nahrávání můžete záznam kopírovat, sdílet nebo duplikovat a provádět další akce. Klepněte na záznam v seznamu, klepněte na „…“ a potom na Sdílet. Vyberte způsob sdílení, třeba Zprávy nebo aplikace sociálních sítí. Pokud chcete záznam uložit jinam, vyberte možnost jako iCloud Drive nebo Mail.

Synchronizujte své hlasové poznámky

Aby byl váš zvukový deník uspořádaný a přehledný, nejlepší je synchronizovat hlasové záznamy prostřednictvím iCloudu tak, aby se všechny nahrávky, které vytvoříte na jednom ze svých zařízení, objevily na všech dalších, včetně iPhonu, iPadu a Macu. Chcete-li zapnout synchronizaci na každém ze svých mobilních zařízení, přejděte do Nastavení. Klepněte na své jméno v horní části obrazovky a potom klepněte na nastavení pro iCloud. Přejeďte prstem po obrazovce dolů a zapněte přepínač Diktafonu, pokud je vypnutý.

Změňte nastavení Diktafonu

Některá nastavení pro aplikaci Diktafon máte možnost změnit. Stačí otevřít Nastavení > Diktafon na iPhonu nebo iPadu. Zkontrolujte typ přístupu, který chcete Diktafonu povolit, a proveďte potřebné změny. Klepněte na nastavení Odstranit smazané, chcete-li změnit, jak dlouho budou smazané soubory k dispozici pro obnovení. Klepnutím na Kvalita zvuku můžete změnit toto nastavení. Polohově závislé názvy můžete také vypnout, pokud nechcete, aby byla k vašim záznamům připojena informace o poloze.

Nezapomeňte, že hlasové záznamy můžete nahrávat také na Apple Watch a tak zaznamenávat své myšlenky rychleji a snadněji opravdu všude.