Převeď fotku z formátu HEIC do JPG za pár vteřin. Poradíme ti, jak na to

Potřebuješ rychle převést fotku formátu HEIC na JPG? Přečti si článek a změnu formátu provedeš snadno. Podle našeho průvodce to zvládne každý, protože vše jasně vysvětlíme a ukážeme na příkladech.

Co je formát HEIC?

Určitě znáš klasické formáty fotek JPG, PNG, JPEG a další, se kterými běžně pracuješ na mobilu nebo počítači. Pokud ale fotíš iPhonem, tvé fotky se ukládají ve formátu HEIC, který v roce 2017 zavedl Apple pro své produkty.

HEIC ukládá fotky ve vysoké kvalitě, ale v menší velikosti oproti zmiňovaným formátům. Díky tomu tvůj disk pojme víc fotek. Přesto HEIC není tolik rozšířený a majitelé Androidů nebo Windows si tyto fotky automaticky nezobrazí.

Ty však můžeš fotky v HEIC snadno převést na JPG nebo jiný formát. Přečti si jak.

Fotky převedeš přímo v iOS nebo macOS

Na MacBooku vyhledej požadovanou fotku a přejdi do jejího náhledu. V řádku nabídek (lišta na horním okraji obrazovky) klikni na Soubor a potom zvol Exportovat. Pojmenuj soubor a vyber jeho umístění na disku. V řádku Formát zvol JPG, JPEG nebo jinou nabízenou možnost. Na posuvníku nastav kvalitu fotky a ulož.

Pokud převádíš fotku na iPhonu, přejdi do Nastavení, zascrolluj dolů a vyhledej záložku Fotoaparát. Přejdi do části Formáty a vyber Nejkompatibilnější. Fotky se tak automaticky budou ukládat jako JPEG.


Pomocí aplikací změníš formát u více fotek najednou

Převod jednotlivých fotek pomocí operačního systému zabere hodně času. Sáhni po aplikaci, která celý proces zrychlí. Máme pro tebe tip na appky pro MacBook a iPhone. Obě stáhneš zdarma z App store.

V MacBooku využiješ aplikaci iMazing Converter, která funguje na principu drag and drop. Jednoduše vyhledej složku s fotkama, označ je a přetáhni na hlavní stranu aplikace, a zvol preferovaný formát. Během okamžiku máš fotky převedené.

Do iPhonu stáhni Luma: Converter HEIC 2 JPG a následně v ní najdi požadované album. Zvol fotky a klepni na Convert. Vyber nový formát fotek a potvrď volbu. Převedené fotografie nalezneš v galerii. Čím výkonnější telefon, tím rychleji celý proces proběhne – třeba iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro to zvládnou za pár vteřin.

Využij drag and drop weby

Jestli nechceš do MacBooku nebo iPhonu stahovat žádné aplikace, převeď fotky online. Zadej do internetového vyhledávače HEIC to JPG (pokud nechceš převádět do JPG, napiš svůj požadovaný formát) a otevři jeden z online převaděčů.

Můžeme doporučit například heictojpg.com nebo název. Tyto nástroje fungují na zmiňovaném principu drag and drop, na web je proto jednoduše vložíš pouhým přetažením ze složky

Kromě fotek můžeš převádět také videa z formátu HEVC na MP4 a další. Navštiv třeba convertio.co, přetáhni soubor s videem do pole File Converter a zvol výstupní formát.