Jak nastavit a používat zámek aktivace na Macu

Funkce Zámek aktivace zabraňuje spuštění Macu a pomáhá chránit vaše soukromé informace v případě, že svůj Mac ztratíte nebo vám jej ukradnou.

Díky Zámku aktivace pro Mac je váš počítač pro zloděje mnohem méně atraktivní. Pomocí toto funkce a nové aplikace Najít v macOS Catalina a iOS 13 můžete vzdáleně ze svého Macu udělat nepoužitelný kus železa po jeho ztrátě nebo krádeži. Aplikace Najít vám může dokonce pomoci váš ztracený počítač vyhledat, i když není aktuálně připojen k síti.

Zámek aktivace funguje stejně jako na vašem iPhonu, iPadu, iPodu touch a Apple Watch. Když je zapnutý a váš počítač Mac je ukraden, bude pro zloděje naprosto nepoužitelný, protože nemohou počítač aktivovat, nainstalovat nebo spustit bez přihlašovacích údajů Apple ID.

Zámek aktivace je k dispozici na všech modelech Macz s čipem Apple T2. Vyžaduje aktualizaci softwaru na macOS Catalina 10.15 nebo novější. Ve výchozím nastavení je aktivována funkce dvoufaktorové autentizace pro Apple ID a Secure Boot: Plná bezpečnost s možností „Zakázat spouštění z externích médií“ v části Externí spouštění.

Jak nastavit Zámek aktivace na Macu

Je to skutečně snadné.

  • Vyberte položku O tomto Macu z nabídky Apple ve Finderu.
  • Klepněte na tlačítko Systémový profil na záložce Přehled.
  • V levém sloupci klikněte na Stav zámku aktivace pod položkou Hardware.

Pokud položka „Stav zámku aktivace“ ve sloupci na pravé straně je „Enabled“ (Povoleno), můžete si být jisti, že tento nástroj proti krádeži byl na vašem Macu povolen. Naopak, pokud „Stav aktivačního zámku“ je v poloze „Zakázáno“, je tato bezpečnostní funkce aktuálně vypnutá.

Podle Apple:

Zámek aktivace funguje na pozadí, což ztěžuje používání nebo prodej chybějícího zařízení, ale přesto můžete zařízení vzdáleně zamknout pomocí funkce Najít. Tak jej ochráníte jedinečným přístupovým kódem a zobrazíte zprávu každému, kdo jej najde.

Zapnutí funkce Najít automaticky povolí funkci Zámek aktivace, která nastaví, aby systém macOS vyžadoval heslo Apple ID nebo přístupový kód zařízení dříve, než kdokoli může vypnout službu Najít, počítač vymazat počítač nebo reaktivovat a používat.

Vypnutí Zámku aktivace

Apple doporučuje vypnout funkci Zámek aktivace, než Mac odnesete do servisu, prodáte jej nebo darujete. Když přinesete svůj Mac do Apple Store nebo autorizovanému poskytovateli služeb Applu, budete muset Zámek aktivace deaktivovat, než na něm budou moci pracovat.

Je to proto, že tím zajistíte, že stroj již nebude propojen s vaším účtem Apple ID. To je nezbytné, když poskytovatelé služeb vyměňují důležité části a aby kupující neskončili se strojem, který zobrazí obrazovku Aktivujte Mac, kterou nebudou moci nijak obejtí.

Pokud máte přístup k vašemu Macu:

  • Vyberte nabídku Apple > Předvolby systému.
  • Klikněte na Apple ID a potom na iCloud.
  • Vypněte službu Najít můj Mac.
  • Klikněte na tlačítko Odhlásit se.

Jestli nemáte Mac u sebe a potřebujete na něm vypnout Zámek aktivace, postupujte takto.

  • Jděte na web iCloud.com a přihlaste se svým Apple ID.
  • Klikněte na Najít.
  • Vyberte Všechna zařízení a klikněte na svůj Mac.
  • Klikněte na Vymazat Mac. Vyberte Dále a počkejte, než se zařízení vymaže.
  • Vedle Macu klikněte na “x”.

Tím zajistíte, že počítač Mac bude vzdáleně vymazán, jakmile se připojí k síti, což znemožní připojení k vašemu účtu Apple ID a vypnutí funkce Zámek aktivace. Zapnutím nebo vypnutím funkce Najít automaticky aktivujete nebo deaktivujete zámek aktivace.