Jak na Apple Watch měřit variabilitu srdečního tepu

S watchOS 4 představil Apple několik nových možností sledování srdce, jednou z nich je i měření variability srdečního tepu (HRV). Ukážeme vám, k čemu slouží, jak měření nastavit a jak sledovat výsledky.

K čemu je HRV dobré? Odpověď nalezneme v odborné zdravotnické publikaci Harvardu:

HRV je prostým měřítkem časové variace mezi každým z úderů srdce. Tato variace je kontrolována autonomním nervovým systémem (ANS). Funguje nezávisle na našem vědomí a touhách, vedle dalšího reguluje srdeční tep, krevní tlak, dýchání a trávení. ANS je rozdělen na dvě velké části – parasympatický a sympatický systém, známé také jako mechanismus boje nebo útěku a relaxační odezva.

Mozek v hypotalamu neustále zpracovává informace. Hypotalamus skrze ANS posílá signál zbytku těla, aby stimuloval či uvolňoval různé funkce. Reaguje tak nejen na špatný spánek a nepříjemnou interakci se šéfem, ale také za vzrušující zprávu o zasnoubení či o výborné zdravém jídlo, které jste měli k obědu. Naše tělo zpracovává různé druhy stimulů. Nicméně trvající stimuly, jako stres, špatný spánek, nezdravá strava, dysfunkční vztahy, izolace, osamělost či nedostatek cvičení, mohou narušit rovnováhu a bojový nebo útěkový mechanismus se může stát překážkou.

Víme tak, že je HRV skutečně užitečným měřením. Teď se však musíme naučit, jak detaily zjistit a jak vše měřit.

Samotné měření probíhá automaticky pod pokličkou díky SDNN – Standard Deviation of Normal to Normal Intervals. Metoda vypočítá potřebná data. Můžete nicméně vyvolat okamžité měření skrze aplikaci Dýchání, protože systém automaticky během meditace měří i HRV.

Abyste však data viděli, musíte použít iPhone:

  • Otevřete aplikaci Zdraví
  • Vyberte Zdravoní data
  • Zvolte záložku Srdce
  • Sjeďte níže a najděte Variabilitu srdečního tepu
  • Zde naleznete veškeré statistiky vašich měření.

Nezapomínejte, že čím vyšší variabilita je, tím zdravější srdce máte. Nižší variabilita může indikovat různé druhy nemocí.

Poznámka: Měření funguje pouze od Apple Watch Series 1 s nejnovější verzí systému, tedy watchOS 4.