Jak komprimovat soubory na Macu

Komprimované soubory zabírají na pevném disku vašeho Macu méně místa než jednotlivé nekomprimované soubory, takže komprimování je užitečná technika, kterou se vyplatí si osvojit. Když nemáte dostatek místa na disku nebo posíláte někomu soubor přes internet, každý bajt se počítá. Aby nebyl problém uchovat si volné místo na disku, má Mac vestavěnou funkci komprimování souborů.

Vestavěná možnost komprimování a dekomprimování souborů na Macu využívá formát ZIP, který je shodou okolností jedním z nejčastěji používaných souborových formátů pro kompresi a archivaci dat na internetu. Jedná se o bezeztrátové schéma komprese dat, což znamená, že váš soubor zůstane po zkomprimování a dekomprimování naprosto stejný – neztratíte žádná data.

Několik poznámek, než začneme. Skutečná míra komprese souboru ZIP se bude lišit v závislosti na jeho obsahu. Některé typy dat lze komprimovat lépe než jiné.

Komprese souborů může také chvíli trvat. Mac s rychlejším procesorem a více RAM dokáže komprimovat a dekomprimovat soubory mnohem rychleji než pomalejší Mac. Komprese souborů také mění typ souboru na archiv .ZIP, což ztěžuje prohlížení a kontrolu jeho obsahu.

Proto nedoporučujeme používat tuto techniku k rutinní archivaci všeho na vašem pevném disku. Pokud ale máte, řekněme, velký archiv obrázků, ke kterým nebudete potřebovat rychlý přístup, může být komprimování užitečný způsob, jak předcházet příliš rychlému zaplnění pevného disku.

Pokud jste nikdy předtím nekomprimovali soubory, stojí to za pokus. Sami zjistíte, zda vám archivace ZIP ušetří dostatek času a místa, aby vám to stálo za to. Možná zjistíte, že tímto způsobem můžete ušetřit stovky gigabajtů. Nebo naopak vyjde najevo, že je pro vás lepší řešení si jednoduše koupit velký externí disk.

Existují také nástroje třetích stran, které vám pomohou komprimovat a dekomprimovat soubory a kromě ZIP fungují s mnoha jinými formáty. Jedna z historicky nejpopulárnějších komerčních komprimačních aplikací pro Mac se nazývá StuffIt – podporuje funkce, jako je šifrování a ochrana heslem, nabízí podporu softwaru Apple Automator a podobně. Společnost Smith Micro, která vyvíjí StuffIt, také dělá StuffIt Expander pro uživatele Macu, kteří chtějí pouze otevřít archivy.

Jak komprimovat soubor na Macu

  • Vyberte soubor nebo složku ve Finderu.
  • Kliknutím pravým tlačítkem nebo kliknutím na soubor se stisknutou klávesou Control vyvoláte rozbalovací nabídku.
  • Vyberte Komprimovat [název souboru].
  • Mac začne komprimovat vybraný soubor nebo složku. Po dokončení najdete nový soubor, který končí příponou .zip, hned vedle vybraného souboru.
  • Váš původní soubor nebo složka je zachována; soubor .ZIP obsahuje komprimovaný archiv.

Až budete chtít soubor ZIP dekomprimovat, stačí na něj dvakrát kliknout. Mac udělá zbytek. Stejně jako při komprimování zůstane původní soubor (v tomto případě ZIP archiv) nedotčený a Mac extrahuje soubory hned vedle něj.