iPad mini (2019) – Král mini tabletů je zpět!

Apple představil 4. generaci iPadu mini na podzim roku 2015, jeden rok po uvedení jeho předchůdce. Po uvedení produktu však následovala dlouhá pauza a nejmenší tablet Applu nebyl aktualizovaný, takže jsme se domnívali, že nakonec z produktové řady zmizí. Mnozí uživatelé se proto snažili využít jeho dlouhého životního cyklu a svůj milovaný iPad mini používali až dodnes.

Oznámení iPadu mini během smrště aktualizací před březnovou Keynote uživatele potěšilo a profesionály velice překvapilo. Hlavní výzvou při testování tohoto produktu je pochopit, kdo jsou cílové skupiny a co jsou alternativy, s nimiž bychom měli tablet porovnat.

Stejný design

Produkt přišel zároveň s aktualizovaným iPadem Air a oba produkty jsou prakticky identické, jediným rozdílem je velikost. Verze 2019 vypadá, co se designu týče, stejně jako iPad mini 4: výška, šířka i tloušťka jsou totožné, kromě toho zůstal rámeček, domovské tlačítko a Touch ID, díky čemuž zůstává produkt tak intuitivní jako dříve.

Hmotnost 300 gramů je také identická (nebudeme se hádat se o pár gramech, jde o to, že je extrémně lehký). I barvy zůstaly stejné: uživatelé si mohou koupit šedou, vesmírnou šedou a zlatou verzi. Tím můžeme téma designu uzavřít – pravda je, že se nic nezměnilo. Ti, kteří měli štěstí a dostal se jim do rukou předchozí model, neuvidí rozdíl, pokud je displej tmavý.

Inteligentnější displej

Naproti tomu určitě uvidíte rozdíl, pokud díváte na displej s bílým pozadím. I když nejnovější iPad mini nezískal OLED displej vlajkových modelů iPhone nebo Liquid Retina iPadu Pro, je velmi podobný předchozímu modelu, ale tentokrát v laminovaném podání. Aktualizovaná verze má LCD s obnovovací frekvencí 60 Hz, oproti tomu iPad Pro disponuje 120 Hz. Tato obnovovací frekvence skutečně nabízí skvělý pocit při skrolování, ale ani v případě iPadu mini nemáte dojem, že by něco chybělo a prohlížení není vůbec pomalé.

Dokonale na něm funguje True Tone, což je skvělá funkce obecně a zejména pak v noci. I když je to také stále polarizující téma – mnoho lidí tato funkci obtěžuje, zatímco jiní ji opravdu milují.

Novinkou je i podpora Apple Pencil, která skutečně rozšiřuje možnosti využití. iPad pracuje s první generací Apple Pencil, takže je stále trochu pozadu ve srovnání s iPadem Pro. Také to znamená, že podporuje Logitech Crayon, což je pravděpodobně finančně efektivnější řešení.

Celkově vzato můžeme říci, že jde o velmi slušnou aktualizaci. Produkt získal na jedné straně funkce, který můžete znát z iPhonů, ale Apple věnoval náležitou pozornost oddělení tří tabletů nižší kategorie (iPad mini, iPad 6. generace a iPad Air) od dvou iPadů Pro. (Pokud by to neudělali, iPad Pro by ztratil svou hodnotu.)

Připravený na budoucnost

Po slušné aktualizaci vnějšku můžeme právem očekávat větší novinky uvnitř. Dovolím si říct, že nebudeme zklamáni. Čip A12 Bionic zabudovaný v iPad mini je stejný jako duše XS Max. Je velmi těžké se vyjádřit k tomuto tématu, ale když jsem zařízení používal, opravdu jsem cítil, že je silnější než jeho předchůdci – tento čip také zvýšil výkon XS Max ve srovnání s iPhonem X.

Výkonnost znamená jednak, že na iPadu může běžet téměř všechno, ale také představuje záruku: zařízení bude v následujících třech až pěti letech stejně dobře připravené na budoucnost, jako to prokázali jeho předchůdci. Uživatelé si určitě dlouho dobu nebudou stěžovat při běžném používání, jako je procházení webu.

V případě, že se AR rozšíří ve větším rozsahu, nebude to pro mini problém. Vyzkoušel jsem na něm několik her a vše probíhalo skutečně hladce. Nezahřál se ani po 15-20 minutách testování.

Na baterii iPadů si nemůžeme stěžovat obecně a platí to také pro mini: přístroj jsme museli používat po mnoho nocí, než se baterie vybila.

Mini tablet? A pro koho?

Úžasné je, že jakmile jsem začal testovat iPad mini, prakticky ihned jsem věděl, co mám očekávat. Už na začátku článku jsem uvedl, že hlavní výzvou při psaní tohoto testu je pochopit, kde má toto zařízení místo v produktové řadě a jaké je hlavní použití. Další zajímavá otázka je, komu bych ho doporučil v roce 2019.

Trh miniaturních tabletů není aktuálně nasycený. Tato zařízení ve velkém rozsahu prodává de facto pouze jeden výrobce, a to to je Apple, a dotyčným zařízením je iPad mini. Tady hledejte titulek tohoto článku.

Z mého pohledu je trochu matoucí, že iPad mini a nový iPad Air byly uvedeny ve stejnou dobu, a proto se někteří pokoušejí tyto přístroje porovnat. Nicméně, hlavním soupeřem iPadu mini je určitě iPad 6. generace, který byl představen v loňském roce a je k dispozici za přijatelnou cenu. S tímto zařízením můžete také použít Apple Pencil.

Ačkoli je iPad 6. generace větší, to není nutně výhoda, protože někteří milují menší displeje. iPad je levnější, ale to kompenzuje slabší hardware. Samozřejmě, že to není teď, v roce 2019, zřejmé, protože hardware obou zařízení funguje dobře. Nicméně cena iPadu je stále vysoká, protože jej můžeme používat dlouhou dobu, a životnost iPadu mini bude delší než u iPadu 6. generace. Když porovnáte displeje umístěné vedle sebe, vidíte zcela odlišné tóny. Je těžké říct, v čem přesně spočívání rozdíl, a rozhodnutí, který je nejlepší, je velmi subjektivní.

Na základě výše uvedených informací je porovnání poměrně náročné a konečné rozhodnutí závisí na rozpočtu uživatele a na tom, zda dává přednost menšímu či většímu displeji. Nemluvě o emocích, uživatelé se snadno nechají unést. Projděte si internetový obchod a rozhodněte se podle svých preferencí.

Komu bych doporučil iPad mini? To je těžká otázka. Je vhodný pro ty, kteří jej chtějí nosit v menších taškách, a také pro ty rodiče, kteří již své děti uvedli do světa technologií. Co je jisté: bývalí majitelé iPadu mini!

Netroufám si odhadnout, kolik fanoušků si iPad mini získá. Nicméně, na základě specifikace, recenze a pár dní testování mohu říci, že bývalí majitelé získali skvělou aktualizaci. Na iPad mini se vyplatí přejít, protože tak získají mini tablet, který jim skvěle poslouží na další čtyři roky.

A pro všechny zájemce mám dobrou zprávu: iPad mini je k dispozici na iSTYLE! Pokud jej chcete zkusit, jděte do některé z prodejen nebo si jej objednejte v internetovém obchodě, je to rychlejší a pohodlnější!