Headspace – Váš průvodce meditací a bytím v přítomnosti

Ať už máte s meditací bohaté zkušenosti, nebo byste teprve chtěli začít, aplikace Headspace vám poskytne nezbytnou podporu a pomoc. Meditační techniky podložené vědou a výzkumem, názorná a krásná videa, stovky tematických meditací a cvičení, to všechno dělá z Headspace jedinečný a silný zážitek.

Meditace a úsilí žít v přítomném okamžiku se dnes těší pořád větší oblibě. Stále více lidí pociťuje potřebu najít ve svých rušných životech kousek klidu a způsob, jak se vyrovnávat s každodenním stresem. Rostoucí počet výzkumů také dokazuje bohaté přínosy meditace a bytí v přítomnosti. Mezi nejdůležitější z nich patří snížení hladiny stresu a úzkosti, zlepšení emocionálního zdraví a empatie, zvýšené sebeuvědomování, zlepšení schopnosti soustředit se a prodloužení rozsahu pozornosti, zlepšení spánku, pomoc se zvládáním bolesti a snížení krevního tlaku. Stručně řečeno: věda říká, že meditace a bytí v přítomnosti nás dělá zdravějšími, šťastnějšími a laskavějšími.

Proč používat aplikaci?

Výzkum ale také ukazuje, že pozitivní přínosy meditace a vědomého přístupu se začnou plně projevovat až v rámci pravidelné a dlouhodobé praxe. A to je pověstný kámen úrazu, o který většina z nás zakopne. Najít si čas od času chvilku na meditaci je jedna věc, udělat z ní pravidelný návyk je něco úplně jiného.

Moje rada zní: Nepouštějte se do toho sami. Pokud nemáte vůli ze železa, je dobré zajistit si pomoc a podporu ve formě chytré a motivující aplikace, která vás provede nejen prvními dětskými krůčky na poli meditace, ale také pokročilejšími technikami a specifickými tématy, jako je vědomé bytí v každodenních aktivitách nebo obtížných situacích. Pokud jste takovou aplikaci hledali, právě jste ji našli.

Cesta Headspace

Na trhu existuje několik tisíc aplikací pro meditaci, ale jen málo z nich natolik usiluje podložit svůj přístup také klinickým výzkumem jako Headspace. Díky sekulární povaze je aplikace univerzální pro všechny uživatele bez ohledu na světonázor nebo náboženská přesvědčení.

Jeden ze zakladatelů a také vypravěč většiny obsahu Andy Puddicombe je bývalý buddhistický mnich, který strávil deset let svého života v klášterech v Nepálu, Indii, Tibetu a Rusku. Po svém návratu do rodné Británie se stal vyhlášeným koučem meditace a bytí v přítomnosti a jeho misí se stala snaha zpřístupnit přínosy meditace co nejširšímu okruhu lidí. Od té doby se aplikace Headspace dostala na špičku meditačních aplikací a v současné době má více než milion předplatitelů.

Co Headspace nabízí?

Rozhodli jste se meditaci vyzkoušet? Můžete si stáhnout bezplatnou 10denní verzi této aplikace. Začíná první částí základního kurzu, kde se dozvíte všechny základní principy meditace. Puddicombeův zvláštní uklidňující a příjemný hlas vás provede každým sezením počínajíc krátkým úvodem na vysvětlení jednoho ze základních principů až do samotného sezení. Techniky, které Headspace využívá a se kterými se během používání aplikace setkáte, jsou dechová cvičení, sledování reakcí těla, soustředěná pozornost, nezaujaté pozorování svého zážitku, vizualizace a meditování vsedě.

Když se po završení prvních deseti dnů základního kurzu a bezplatné ochutnávce krátkých tematických meditací rozhodnete pro měsíční nebo roční předplatné, odhalíte celé bohatství této aplikace. Krásně a jasně zorganizovaná knihovna nabízí úžasný výběr vedených meditací, které spadají do dvou základních kategorií: balíky a samostatné meditace.

Balíčky jsou tematické kurzy trvající 10 nebo 30 dní, které se zaměřují na témata jako vztahy, sebeúcta, velkorysost, neklid, zvládání úzkosti nebo uvolnění stresu. Samostatné meditace jsou cvičení, která můžete dělat kdykoliv a zaměřují se na více specifická každodenní témata. U většiny sezení lze nastavit délku trvání na 3, 5, 10, 15 nebo 20 minut.

Celý obsah je přehledně rozdělen do 12 kategorií plus kategorie Featured, takže lehce naleznete téma, které vás právě zajímá. Krátká, barevná a zábavná videa jsou skvělým způsobem, jak vysvětlit základní principy a koncepty meditace. Ukazují, že meditace nemusí být příšerně nudnou rutinou, ale něčím uvolňujícím, co si lze také užít.

Sleep by Headspace

Nemusíte trpět insomnií, abyste ocenili konejšivou knihovnu sleepcastů, noční hudby a řízených cvičení k uvolnění, která připraví tělo i mysl na spánek. U všech podcastů na spaní (s evokativními názvy jako Deštivý den ve starožitnictví nebo Táborák v poušti) si můžete přizpůsobit hlasitost ambientních zvuků a hlasu vypravěče a doladit si tak tento jedinečný audio zážitek podle libosti. Hudba na spaní nabízí širokou škálu zvuků od lehkých ambientních zvukových krajin a smyček akordů přes bílý šum až po zvuky větru a melodických nástrojů, takže každý si najde něco, co mu pomůže pomalu spočinout na křídlech spánku.

Nejlepší funkce Headspace:

  • stovky meditací, ze kterých si můžete vybrat;
  • délku sezení si můžete nastavit na 3, 5, 10, 15 nebo 20 minut;
  • úvodní 10denní zkušební verze s připomínkami;
  • propracované, uživatelsky příjemné a krásné rozhraní s obsahem na míru a osobními statistikami;
  • poutavé animace pro vysvětlení principů;meditace si můžete stáhnout a poslouchat offline;
  • moderní a sekulární přístup k uvědomění a bytí v přítomnosti;
  • techniky vědecky podložené výzkumem;
  • skvělé pro děti a rodinu – zahrnuje speciální obsah pro děti a podporuje rodinné sdílení;
  • komunita – přidejte své přátele a meditujte spolu.
  • Co říkáte, zaujalo vás to? Pokud jste připraveni naučit se relaxovat a vnést do svého života více rovnováhy, klidu a uvědomění, vyzkoušejte meditaci a bytí v přítomnosti. Používání Headspace je bezpochyby jeden z nejsnadnějších a nejpřístupnějších způsobů, jak začít.

Využíváte Headspace nebo jinou meditační aplikaci? Která je vaše oblíbená?