Entry model vs. špičkový stroj. MacBook Air vs. MacBook Pro. Který si vybrat?

V obou se o výkon starají čipy M1, oba využívají Magic klávesnici a hliníkový design. MacBook Pro toho ale logicky nabízí mnohem více. Stojí jeho výbava za výrazně vyšší cenovku? Odpověď najdeš v našem krátkém srovnání.

V článku porovnáváme MacBook Air z roku 2020 a nové MacBooky Pro představené v říjnu 2021. Novou generaci MacBooku Air by měl Apple představit v roce 2022. V nabídce najdeš také starší generaci 13″ MacBooků Pro, která se svým výkonem a výbavou blíží spíše k variantě Air.

Začneme nejzásadnějšími rozdíly, které mají také největší podíl na rozdílu v ceně:

  • Zatímco MacBook Air využívá první generaci čipů M1, v MacBooku Pro najdeš vylepšené varianty M1 Pro a M1 Max.
  • Nové MacBooky Pro využívají větší mini LED displej, více portů a kvalitnější 1080p kameru.
  • Pro verze poskytují také větší výdrž baterie. 14,2″ varianta vydrží 17 hodin přehrávání FullHD videa, 16,2″ verze zvládne dokonce 21 hodin.

Design: Air lehký jako vzduch vs. těžší Pro s výřezem v displeji

MacBooky Air i Pro sdílejí pro Apple typickou hliníkovou skořápku s malým otvorem pro otevření víka displeje. Modely Pro můžeš mít ve stříbrné nebo vesmírné šedé barvě, Air přidává ještě zlatou variantu.

MacBook Air má léty prověřený klínový vzhled, kdy zadní strana notebooku je tlustší a směrem dopředu se ztenčuje.

U nových MacBooků Pro v Apple přišli s několika designovými změnami. Upustilo se od TouchBaru, ztenčily se rámečky a přibyl výřez do displeje ve stylu iPhonu – za nás samé změny k lepšímu.

Pro má lepší konektivitu i displej

V konektivitě nemají nové MacBooky Pro konkurenci. Chceš-li hodně portů a často k notebooku pomocí drátů připojuješ externí hardware, MacBook Air není vhodnou volbou. Pouze dva Thunderbolt 3 porty ti nebudou stačit.

14,2″ a 16,2″ MacBooky Pro hrají úplně jinou písničku. Najdeš na nich tři Thunderbolt 4 porty, HDMI, slot na SD kartu a nabíjení MagSafe.

Naproti tomu ostrý Retina displej s jasnými barvami na MacBooku Air naprosto dostačuje pro většinu běžných činností.

Nové MacBooky Pro s Liquid Retina XDR displeji ale posouvají kvalitu zobrazení na vyšší úroveň. Jas až 1 000 nitů je oproti současné generaci MacBooku Air téměř trojnásobný.

Technologie mini LED také poskytuje dokonalejší barvy a kontrast, ProMotion zase umožňuje obnovovací frekvenci až 120 Hz, takže nehrozí žádné záseky, zpoždění ani rozmazání obrazu.

Klávesnice je na všech modelech sejná. Magic klávesnici si zamiluješ na první stisk. MacBooky Air i Pro pak ve vrchní části disponují funkčními klávesami, nikoliv Touch Barem, který se ukázal být slepou vývojovou uličkou.

MacBooky Pro potěší bezkonkurenčním výkonem a zvukem

M1 čipy v MacBooku Air mají dostačující výkon a v benchmarcích dosahují vysokých skóre. Opět platí, že pro většinu běžných činností na notebooku i základní práci třeba s videem budou stačit ještě pár let.

V MacBooku Pro najdeš vylepšenou verzi M1. Čipy M1 Pro by měly být rychlejší až o 70 %.

Nové čipy s sebou přinášejí také úspornější provoz a s tím spojenou delší výdrž baterie. MacBook Air vydrží už tak solidních 15 hodin. Nové MacBooky Pro jdou ještě dál. 14,2″ varianta zvládne 17 hodin, 16,2″ až 21 hodin.

Výdrž oceníš hlavně na cestách třeba při sledování videí, které MacBook Air doprovodí kvalitním stereo zvukem.

MacBooky Pro jdou logicky zase o něco výš. Se svými 6 reproduktory, podporou Dolby Atmos a vyšším rozsahem zvuku nemají mezi notebookovými zvukovými soustavami konkurenci.

Za výkon si připlatíte. Potřebujete ho?

Za cenu začínající na 26 990 Kč v nejlevnější variantě nabízí MacBook Air skvělý poměr cena/výkon. V momentální nabídce MacBooků asi bezkonkurenční.

MacBooky Pro si svou cenu, která u nejúspornější varianty začíná na 58 990 Kč, vybavením také spolehlivě obhájí. Zamysli se ale, jestli jejich výkon, top displej, audio a ohromující výdrž na baterii skutečně využiješ. Na klasické kancelářské a domácí využití MacBook Air naprosto dostačuje. MacBooky Pro jsou spíše pro náročné uživatele, kteří pracují například s grafikou, videem nebo z jakéhokoliv důvodu potřebují našlapaný výkon.

  • MacBook Air se často považuje za tzv. entry model do světa MacBooků. Navíc ho v Applu v průběhu let doladili k dokonalosti.
  • S MacBookem Pro zase získáš to nejlepší, co může Apple v současnosti nabídnout v segmentu přenosných počítačů.

Zvaž také, jestli si nepočkat na nový model MacBooku Air, který by měl v roce 2022 přinést nové čipy M2. Ty pravděpodobně nebudou tak výkonné jako čipy M1 Pro a Max z nových MacBooků Pro. Zařadí se ale někam mezi ně a čip M1 ze současné generace MacBooku Air.