Co je potřeba udělat, než prodáte svůj svůj Mac

Pokud se chystáte prodat nebo darovat svůj Mac, pak to poslední, co byste měli udělat, je vložit jej do originální krabice a převázat mašlí. Váš počítač obsahuje osobní informace, které by o vás mohly novému majiteli hodně prozradit.

Když připravujete Mac k prodeji, stačí dodržet těchto šest kroků. Pokud však máte MacBook Pro s Touch Bar, je třeba do seznamu přidat další krok. Všechno porojdeme v tomto článku.

Co udělat před prodejem Macu

Když přirpravujete svůj Mac pro nového vlastníka, doporučujeme provést následující kroky:

1. Zazálohujte svůj Mac

Zálohováním Macu vytvoříte snímek aplikací, souborů a nastavení počítače, takže přenos všech dat do nového Macu je rychlý a bezbolestný.

Nejlepší způsob, jak zálohovat Mac, nabízí Time Machine.

2. Odhlaste se z iTunes

Tím, že zrušíte autorizaci počítače pro vaše Apple ID pro nákupy v iTunes a Mac App Store, uvolníte na svém účtu jedno místo pro zařízení a zabráníte tak budoucím nesrovnalostem.

3. Odhlaste se z iCloudu

Stejně jako je nezbytné zrušit autorizaci Macu pro obchody s digitálním obsahem Apple, totéž byste měli udělat pro iCloud. Jedná se totiž o dvě samostatné služby Applu. Odhlášení od iCloud na vašem počítači zabrání novému majiteli vašeho Macu v přístupu k citlivým datům iCloud.

4. Odhlaste se z iMessage

Pokud pro vás důležité vaše soukromí v zasílání zpráv, měli byste se odhlásit byste se měli i z iMessage. Tento krok lze použít na jakémkoliv Macu se systémem Mac OS X Mountain Lion nebo novějším.

Chcete-li se odhlásit z iMessage, postupujte takto:

  • Otevřete aplikaci Zprávy.
  • Na panelu nabídek přejděte na Zprávy → Předvolby.
  • Klikněte na kartu Účty a vyberte účty, ze kterých se chcete odhlásit.
  • Klikněte na tlačítko Odhlásit na pravé straně okna.

5. Zrušte spárování Bluetooth zařízení

Apple říká, že tento krok je zcela volitelný, ale přesto jej doporučujeme provést. Když zrušíte spárování Bluetooth zařízení, zabráníte problémům, kde vaše zařízení Bluetooth mohou nadále fungovat s Macem, které jste dříve prodali někomu jinému.

Chcete-li zrušit párování Bluetooth zařízení, postupujte takto:

  • Na panelu nabídek vašeho Macu klikněte na → Předvolby systému → Bluetooth.
  • Vyhledejte zařízení Bluetooth, jehož párování chcete zrušit, a klikněte na tlačítko X.
  • Poté kliknutím na tlačítko Odebrat akci potvrďte.

6. Máte MacBook Pro s Touch Bar? Vymažte data Touch Bar.

Uživatelé MacBooku Pro s Touch Bar by měli před předáním počítače jinému vlastníkovi vymazat data Touch Baru. V Touch Bar najdete Touch ID, který ověřuje váš otisk prstu proti datům uloženým v Secure Enclave vašeho Macu – provádí tedy vysoce rizikové systémové akce.

Apple doporučuje vymazat data Touch Bar před přechodem na další krok.

7. Vymažte a znovu nainstalujte macOS

Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat před darováním nebo prodejem Macu, je přeformátování úložného disku a opětováná instalace macOS. Toto opatření byste měli provést pouze tehdy, pokud jste již provedli výše uvedené kroky.

[07 .jpg]

Tip pro pokročilé: Pro větší bezpečnost použijte při mazání paměťové jednotky funkci bezpečného vymazání v nástroji Disk Utility. Čím více data přepíšete, tím bezpečnější bude vymazání, jen celý proces bude trvat déle.

Jakmile váš Mac zobrazí obrazovku nastavení, můžete jej předat novému majiteli, aby si jej mohli nastavit.

Vše je hotovo!

Pokud jste provedli všech šest kroků (nebo sedm, pokud máte MacBook Pro s Touch Bar), je váš Mac připraven pro dalšího majitele.

Jako bonus můžete svůj stroj očistit hadříkem z mikrovlákna, pomocí kterého odstraníte skvrny z obrazovky a otisky prstů z klávesnice.

Šťastný prodej!