Apple Pencil dostane z tvého iPadu všechno, co dokáže

Apple Pencil se poprvé objevil na trhu v roce 2015 společně s prvním iPadem Pro. Za více než 6 let prošel mnoha vylepšeními a vývojem a vznikl také jeho nástupce – Apple Pencil 2. Oba modely mají co nabídnout a v článku zjistíš, co dokážou.

Jak je už z názvu jasné, Apple Pencil nejen designem, ale i účelem připomíná klasickou tužku. Tvoří je:

  • malý plastový hrot,
  • tělo stylusu
  • a nabíjecí mechanismus (v případě Apple Pencil 2 bezdrátový).
    • S Apple Pencil na iPadu píšeš a kreslíš přesněji než prstem ruky, ale můžeš se s ním snadno pohybovat i v navigaci iOS. Stylus je citlivý na různé úrovně tlaku a náklon, takže reálně imituje skutečnou tužku a zároveň disponuje funkcí odmítání dlaně, takže opření ruky při psaní nekoliduje s dotykem stylusu.

      Rozdíl mezi Apple Pencil a Apple Pencil 2

      Můžete si pořídit dva typy: Apple Pencil a Apple Pencil 2, rozdíl je kromě funkčnosti také v kompatibilitě. Apple Pencil 2 funguje jen s modely iPad Pro, Apple Pencil 1 pracuje se všemi ostatními modely iPadů.

      Další zásadní rozdíl je v nabíjení: zatímco Apple Pencil 1 má v sobě zabudovaný Lightning konektor, který zapojíš do iPadu, případně můžeš využít kabel. Apple Pencil 2 se nabijí magneticky pouhým přicvaknutím ke straně iPadu Pro.

      Generace Apple Pencil se liší také designem. Druhá generace více připomíná klasickou tužku se svým texturovaným povrchem a placatými stranami. Apple Pencil 1 je kulatý. Apple Pencil 2 navíc podporuje gesta pro přepínání mezi funkcemi.

      Co dokáže Apple Pencil ve vašem iPadu

      Většina funkcí, které Apple Pencil podporuje, jsou pro obě generace společné. Co můžete s Apple Pencil provádět?

      • Odmítnutí dlaně – nejdůležitější funkce, o které už jsme psali výše. Když píšeš s Apple Pencil a opíráš si o iPad ruku, zařízení dotyk dlaně ignoruje a reaguje pouze na stylus.
      • Citlivost na tlak – když na Apple Pencil zatlačíš, čára bude silnější, když povolíš, bude zase tenčí. Díky této funkci Apple Pencil skvěle imituje psaní se skutečnou tužkou.
      • Citlivost na náklon – díky této funkci můžeš s Apple Pencil třeba klasicky stínovat při kreslení. Apple Pencil Pencil totiž pozná svou orientaci v prostoru a způsob naklonění.
      • Speciální vyvážení – v Apple navrhli Apple Pencil tak, aby se v ruce držel jako tužka, a svým zatížením působí jako skutečný psací nástroj.
      • Nízká latence – apple Pencil má velmi nízkou latenci, takže při psaní se téměř okamžitě objeví nakreslená linka na displeji, což umocní pocit používání skutečné tužky. Na iPadech se 120Hz displejem (modely iPad Pro z roku 2017 a novější) je latence Apple Pencil pouhých 9 ms.
      • Přesnost – apple Pencil je extrémně přesný na jeden pixel, takže vždy píšete přímo tam, kde se hrot stylusu dotýká displeje a nedochází k posunu.
      • Jednoduché párování – s Apple Pencil se nemusíš trápit s Bluetooth. Připojí se automaticky. Stačí připojit první verzi nebo přiložit druhou verzi k iPadu Pro.
      • Dotyková gesta (pouze druhá generace) – druhá generace verze Apple Pencil podporuje dotyková gesta. Dvojitým klepnutím může Apple Pencil 2 přepínat mezi nástroji v aplikacích (například mezi funkcí pera a gumy).

      Funkce Apple Pencil si ještě více užiješ v různých aplikacích. Vybrali jsme pár nejlepších:

      • Pixelmator slouží k úpravě fotografií a spoustu nástrojů můžete pohodlněji používat s Apple Pencil.
      • Plodit je zásadní aplikace pro ty, kteří rádi vytvářejí různé ilustrace. Ať už na sociální sítě, do práce nebo jen tak pro zábavu, s Apple Pencil jde kreslení v Ploditu samo.
      • Autodesk slouží jako elektronický skicář a využívají ho často animátoři nebo grafičtí designéři.
      • Astropad umožňuje pomocí Apple Pencil kreslit přímo do aplikace Photoshop na Macu.
      • Apple Notes nesmí ve výčtu chybět, přestože svými funkcemi a možnostmi slouží spíše jako vstupní brána do světa grafického designu s Apple Pencil a k vyzkoušení jeho funkčnosti.

      Stojí Apple Pencil za vyzkoušení?

      Využíváš-li iPad ke kreslení, skicování, psaní poznámek nebo například sketch-notingu, Apple Pencil bude tvůj nový nejlepší kamarád. Kromě toho, že psaní s ním je pozoruhodný zážitek, může mít i pozitivní vliv na tvé zdraví, protože si odpočineš od stereotypního psaní na klávesnici a práci s myší. Zároveň s Apple Pencil možná uvolníš i uzdu své kreativity.