8 tipů, které vylepší tvé fotky iPhonem

iPhony mají každým rokem lepší a lepší fotoaparát a mezi telefony v kvalitě fotografie vládnou. Když se ale naučíš několik chytrých tipů, budeš fotit ještě o něco lépe a snímky do rodinného alba i na Instagram dosáhnou téměř profi úrovně.

S iPhonem pořídíš fotografie, které se kvalitou blíží profesionálním zrcadlovkám. A to bez znalostí, které práce s takovými foťáky vyžaduje. Přesto můžeš fotky z iPhonu ještě vylepšit.

1. Zaostřuj manuálně

Fotoaparát na iPhonu využívá automatické ostření. Dokresli atmosféru fotografie zaostřením na něco jiného, než co vybere automat. Chceš-li například zaostřit na objekt v pozadí, zatímco popředí zůstane rozmazáno, namiř fotoaparát na požadovaný objekt a podrž na něm prst, dokud se zaostření nezamkne.

2. Využívej slider na displeji ke změně expozice

Používáš-li Auto Focus Lock, podržením prstu na obrazovce vyvoláš posuvník automatické expozice. Objeví se vedle pole automatického zaostřování. Chceš-li expozici upravit, přetáhni prst nahoru, či dolů na posuvníku – expozici buď ztmavíš, nebo zesvětlíš. Podržením prstu na žlutém rámečku se zaostření a expozice uzamkne na zvolených hodnotách.

3. Pořizuj fotografie tlačítkem hlasitosti a vyhni se otřesům

Většinou asi fotíš velkým tlačítkem přímo na displeji, často ale jeho stisknutí vyvolá otřes fotoaparátu a tím rozmazanou fotografii. Vyplatí se proto jako spoušť použít tlačítko hlasitosti na straně iPhonu. Díky tomu udržíš telefon při fotografování stabilní a dobře zaostřený.

Umístíš-li fotoaparát do stativu nebo ho o něco opřeš, fotografii pořídíš i z dálky pomocí ovládání hlasitosti na sluchátkách.

4. Používej sekvenční režim pro akční snímky

Fotíš objekty v pohybu –⁠ například sportovce, auta nebo zvířata –⁠ a chceš ty nejlepší fotky? Režim sekvenčního snímání je pro tebe jako stvořený, vytvoří totiž sérii několika snímků za sebou a ty zpětně vybereš ten nejlepší.

Sekvenční snímky vyvoláte potažením prstu na spoušti doleva před jejím stisknutím. U modelů starších než iPhone 11 sekvenčně fotíte pouhým podržením spouště.

5. Pracuj s režimem portrét

Režim portrét není žádnou novinkou a najdeš ho i na jiných telefonech. V Apple ale nedávno vylepšili jeho algoritmus tak, aby lépe pracoval i s jinými než lidskými objekty. Skvěle se tak hodí například na focení domácích mazlíčků nebo různých předmětů.

6. Využívej noční režim

Noční režim poprvé přišel v iPhonech 11 a aktivuje se automaticky při nedostatku světla. V nočním režimu trvá pořízení snímku déle (až tři sekundy). Po tuto dobu bys s telefonem neměl hýbat –⁠ nejlepšího efektu dosáhneš, když telefon podepřeš nebo umístíš na stativ.

Čím delší dobu focení trvá, tím více světla se dostane do snímače. Umělá inteligence poté i bez blesku rozjasní tvé záběry.

Pokud chceš dobu závěrky změnit, stačí, abys v aplikaci Fotoaparát klepnul na ikonu nočního režimu v levém horním rohu. Objeví se posuvník, který můžeš nastavit podle vlastního uvážení.

Noční režim se ještě vylepšil s příchodem iPhonu 13, iPhonu 13 Pro a umožňuje focení noční oblohy. Díky redukci šumu, vylepšeným senzorům a výpočtům pro tmavé scény.

7. Využívej výhod formátu ProRAW

Formát ProRAW využíješ od verze iPhone 12, iPhone 12 Pro a hodí se pro ty, kteří si rádi s fotkami hrají v postprodukci. Formát ProRAW totiž ve snímku uchová maximum dat, která otevřou další možnosti editace fotografie. Jedinou nevýhodou je místo, které snímek ve formátu ProRAW zabírá –⁠ jeden může mít i 30 MB.

Formát ProRAW vybereš v Nastavení > Fotoaparát > Formáty.

8. Využívej filtry

Nemusíš chodit na Instagram a do jiných aplikací třetích stran, abys obohatili fotografii zajímavým filtrem. Nativní aplikace Fotoaparát od Applu jich nabízí spoustu. Filtr navíc můžeš přidat už v momentě, kdy fotíš, takže rovnou vidíš, jak bude fotografie s filtrem vypadat. Stačí v aplikaci fotoaparátu přejet prstem nahoru a vybrat ikonu se třemi kruhy.