6 + 1 funkcí iPhonu, které byste měli okamžitě vypnout

V iPhonu a iPadu existuje mnoho různých skrytých nastavení, která neustále vybíjejí vaši baterii. Pokud je vypnete, získáte trochu času navíc a také ochráníte své osobní informace.

1. Vypněte analýzy

Když používáte své zařízení, Apple shromažďuje mnoho různých diagnostických dat. Pokud chcete zabránit tomu, aby Apple nebo vývojáři třetích stran mohli nahlížet do všech dat, která vaše aplikace generují, můžete to snadno zakázat.

Trochu mě irituje, že poskytuji cizím lidem svá data, a to na úkor mých mobilních dat. Tyto informace také obsahují podrobnosti o lokaci.

Těchto zvědavých pohledů se snadno zbavíte, když vypnete položky Sdílet analýzy iPhonu a hodinek, Data analýzy, Vylepšování Siri a Diktování a Sdílet analýzu iCloudu. Všechny je najdete v aplikaci Nastavení> Soukromí> Analýzy a vylepšení.

2. Vypněte nastavení polohy

Vraťme se zpět do nabídky Soukromí a přejděte nahoru na položku Polohové služby. Zde najdete všechny aplikace, které používají podrobnosti o vaší poloze.

Předtím, než aplikaci deaktivujete, musíte zvážit dva klíčové faktory. Nejdříve je dobré zjistit, zda daná aplikace vaši polohu skutečně potřebuje. Například navigační aplikace bez těchto dat nemohou fungovat, ale sociální média se bez nich bez problémů obejdou. Poté byste měli zkontrolovat, jak často daná aplikace vaši polohu využívá.

Prázdná šipka znamená, že aplikace může za určitých podmínek obdržet vaši polohu, fialová šipka vám oznamuje, že aplikace vaši polohu nedávno použila, a šedá šipka najdete u aplikace, která použila vaši polohu během posledních 24 hodin.

3. Vypněte lokalizační služby systémových služeb

Podívejte se do dolní části seznamu Služby určování polohy, kde je nabídka systémových služeb. V té najdete mnoho různých případů, kdy Apple sleduje vaši polohu. Měli byste si pořádně rozmyslet, než je vypnete, některé z nich mohou být také velmi důležité pro každodenní použití.

Například vágní položka Systémové přizpůsobení je zodpovědná za automatickou práci Night Shift.

4. Váš iPhone to ví nejlépe

Hlavně, když jde o to, kde jste byli a kolik času tam strávili. Seznam významných míst najdete ve spodní části výše uvedeného seznamu a je chráněný přístupovým kódem. Tyto údaje jsou uloženy pouze na samotném zařízení, jsou přístupné pouze po přihlášení pomocí Touch nebo Face ID. Toto nastavení je základem dalších funkcí, jako jsou návrhy Siri založená na poloze.

5. Vypněte obnovení aplikace na pozadí

Tento proces bere vašemu zařízení tolik energie, že se vyplatí jej okamžitě deaktivovat. Najdete jej v Nastavení> Obecné pod názvem Aktualizace na pozadí. Umožňuje vám nastavit, které aplikace mají shromažďovat nové informace na pozadí.

Opět byste měli pořádně rozmyslet, co deaktivovat a co povolit. Navigační aplikace vždy potřebuje nové informace, stejně jako aplikace Hudba, Instagram asi ale nemusí jednat samostatně.

Když se zbavíte většiny zbytečných aplikací, můžete uspořit drahocenná procenta baterie a prodloužit tak její celkovou životnost.

6. Zvolte správnou variantu: Push vs. Vyzvedávání

Přejděte do části Nastavení> Hesla a účty> Vyzvedávání dat. Tam můžete snadno spravovat, jak a kdy by vaše zařízení mělo stahovat data z vašich e-mailových účtů.

Služba Push je vždy připravená vás upozornit, když přijde nový e-mail, což ale znamená, že spotřebovává velké množství energie. Když zvolíte možnost Vyzvedávání, potěšíte svou baterii a mobilní data, protože e-mailové zprávy budou kontrolované méně často.

Možnost Ručně nastaví aktualizaci dat po otevření aplikace, zatímco volba Automaticky načítá data, pouze pokud je zařízení připojeno k síti Wi-Fi a ke zdroji napájení.

+1. Vypněte výzvy pro hodnocení aplikací

A na závěr pro vás máme jednu speciální radu, protože hodnocení aplikací ve skutečnosti nevyčerpává baterii ani nenarušuje vaše soukromí. Vypnutí této funkce však může úplně měnit situaci. Vyskakovací upozornění, které po vás chce ohodnotit aplikaci, může být pěkně otravné. Pokud však přejdete na Nastavení> iTunes a App Store a zakážete Hodnocení a recenze v aplikaci, žádná ze stažených aplikací vás už nebude rušit.

Všechna tato nastavení také doporučujeme zkontrolovat po aktualizaci operačního systému. Apple má tendenci si s těmito nastaveními pohrávat a resetovat všechny hodnoty na jejich původní nastavení.