5 tipů, jak zrychlíš svůj iPhone

Dlouhá podpora softwaru zaručuje, že ti iPhone bude sloužit několik let. Bohužel se s přibývajícími roky zpomalí i to nejvýkonnější zařízení. Někdy aktualizace dočasně sníží výkon i u nového telefonu. Přinášíme několik tipů, jak pročistíš a nastavíš svůj iPhone, aby zase šlapal jako hodinky.

5 tipů jak zrychlíš svůj iPhone

Vymaž si historii a cache data ze Safari

Během používání prohlížeče se ti do telefonu ukládají všemožná data, včetně souborů cookies. Ta slouží k urychlení načítání webových stránek. Jakmile se jich uloží příliš, začnou telefon zpomalovat. Jednou za čas je promaž a ulev svému iPhonu.

V Nastavení jdi do Safari a v možnostech aplikace klikni na modré tlačítko Smazat historii a data stránek. Pokud používáš jiný prohlížeč, tato možnost bude přímo v předvolbách pro danou aplikaci.

Promaž operační paměť telefonu

Další jednoduchý trik, který ulehčí tvému telefonu okamžitě, je promazání RAM. Nejvíce se projeví u starších modelů. Postup se liší u telefonů podle toho, zda mají Touch ID nebo Face ID.

iPhone s Touch ID

U iPhonů s Touch ID stačí dlouze podržet Power Button, jako když jej vypínáš. Až se na obrazovce objeví výzva k vypnutí, dlouze zmáčkni Home Button, dokud se neodemkne obrazovka. Touto procedurou dojde k vyčištění operační paměti.

iPhone s Face ID

U novějších modelů s Face ID, např. u iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro, je celý proces trošku složitější. Nejprve musíš mít aktivovanou funkci Assistive Touch. To provedeš jednoduše v Nastavení > Zpřístupnění > Dotyk > AssistiveTouch a zde jej přepínačem aktivuješ. Poté přejdi zpět do Nastavení, kde zvol možnost Vypnout. Až se ti na ploše zobrazí plovoucí tlačítko s Home Buttonem, zmáčkni jej a drž jej opět tak dlouho, dokud se ti neodemkne obrazovka. Nyní máš vyčištěnou RAM.

Deaktivuj si automatické aktualizace na pozadí

Aplikace, které máš na svém iPhonu, se neustále aktualizují, jakmile jsou připojeny k Wi-Fi. To ti zaručí, že při každém otevření aplikace najdeš aktuální obsah bez dlouhého načítání. Tato praktická funkce ale zpomaluje celý telefon. Aktualizace snadno vypneš v Nastavení. Jdi do položky Obecné a klikni na Aktualizace na pozadí. Tady si buď funkci vypni celkově, anebo jen u vybraných aplikací.

Vypni si průhledné prvky

Apple je mistr designu, a kromě ladných křivek přístrojů přidal i spoustu zkrášlovacích prvků do grafického zobrazení na telefonu. Jedním z nich je průhlednost, která se zobrazuje např. v ovládacím a oznamovacím centru. Na pohled je to pěkná vychytávka, ale náročná na vykreslení. Průhlednost si snadno nastavíš v Nastavení > Zpřístupnění > Displej a velikost textu. Zde si pak tlačítkem zapni funkci Snížení průhlednosti.

Vypni si animace a efekty

Podobně jako průhledné prvky, tak fungování iPhonu provázejí různé animace a efekty. Dobře vypadají, ale celý systém zpomalují, především u starších modelů. Pokud si je chceš vypnout, jdi do Nastavení > Zpřístupnění > Pohyb a zde pomocí tlačítka přepni na Omezit pohyb. Kromě toho, můžeš také aktivovat nebo preferovat Prolínání, což také výrazně zrychlí celý systém.