Vyšel iOS 13 a můžete jej stáhnout!

Přišel den, na který čekáme od letošní vývojářské konference WWDC. Konečně vyšla nejnovější verze mobilního operačního systému Applu. Po několika beta verzích si všichni uživatelé mohou oficiální verzi stáhnout do svých iPhonů.

Servery jsou přetížené, Apple právě vydal oficiální verzi iOS 13 pro všechny uživatele. Nedivte se tedy, že stáhnutí a instalace nového systému bude chvíli trvat. A než se systém stáhne, krátce si připomeňme nejzajímavější nové funkce.

Chcete-li si nový systém stáhnout, přejděte do Nastavení> Obecné> Aktualizace softwaru.

Přestože aktualizace by neměla způsobit ztrátu dat, raději vytvořte bezpečnostní zálohu obsahu vašeho iPhonu. Pomocí iTunes můžete vytvořit kompletní bezpečnostní zálohu, kterou uložíte do iCloud nebo do počítače.

Tmavý režim

Netrpělivě očekávány tmavý režim je konečně tady. V tmavých barvách bude dostupný nejen systém, ale i nativní aplikace. I pozadí lze změnit na tmavší verzi, která podpoří bohatost tónů. K dispozici bude také automatický přechod mezi světlým a tmavým režimem, který známe z macOS Mojave. I vývojáři třetích stran budou mít možnost jej využít ve svých aplikacích.

Nová aplikace Fotky s jednodušší úpravou fotografií

Pokročila umělá inteligence umožňuje jednodušší vytváření různých kolekcí. Mezi nové funkce aplikace Fotky patří seřazení fotek podle roků, měsíců a dnů. A úpravy budou snadnější a srozumitelnější.

Sign in with Apple

Funkce Sign in with Apple kombinujte ta nejlepší řešení dostupná na trhu a představuje bezpečnost celého ekosystému Apple. Poskytuje jeden z nejpohodlnějších a nejbezpečnějších systémů pro registraci.

Při registraci si můžete vybrat mezi použitím e-mailové adresy nebo vytvořením zcela nového, náhodně přiřazeného účtu. A pokud jde o sdílení vaší polohy, i ta bude také skrytá před zvědavými pohledy. To vše bude korunováno bezpečnými možnostmi přihlášení pomocí Touch ID a Face ID.

Připomínky

Nový design a inteligentnější funkce vylepšují používání Připomínek a umožní vám rychleji organizovat a sledovat váš rozvrh. Integrace s aplikací Zprávy vám umožňuje sdílet úkoly s ostatními.

Zprávy

Nový systém vám nabízí pokročilejší způsoby, jak vytvořit svou identitu, díky výběru jména a fotografie, Memoji a Animoji. Je zcela na vás, jak a s kým budete tyto detaily sdílet. Kromě toho si můžete z Memoji vytvořit různé sady nálepek, které můžete později použít ve zprávách, poště a dalších nativních aplikacích.

Siri

Hlas Siri je ještě přirozenější a Zkratky Siri nabízejí nové možností přizpůsobení.

CarPlay

I když to není jednoznačný favorit automobilek, CarPlay přináší tento rok mnoho nových funkcí. Vylepšený Dashboard je vybaven automaticky se měnícími světlým a tmavými režimem. Aplikace Apple Music a Kalendář získaly nový design a ve vašem autě bude k dispozici Hey Siri.

Nové funkce AirPods

I za to může Siri! Díky ní se vaše AirPods nyní mohou rozhodnout přečíst nahlas vaše příchozí zprávy. AirPods je možné sdílet a ke stejnému zařízení připojit dva páry AirPods.

Klávesnice QuickPath

Po výrazných změnách klávesnice v iOS 11 se klávesnice zařízení iOS dočkala dalšího update. Její vzhled zůstává stejný, QuickPath vám však umožňuje psát posouváním prstu po displeji.

Úpravy textu

Úpravy textu jsou nyní snadnější díky novým gestům pro kopírování, vkládání, vyjímání, odvolání a obnovení akce.

Vyšší výkon

Nový systém přinesl i rychlejší rozpoznávání Face ID, menší datové balíky a velikosti souborů v App Store, rychlejší spuštění aplikace a inteligentní nabíjení.

Kompatibilita

iOS 13 si můžete naistalovat na následující zařízení: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. gen.)