Nabíjení telefonu přes noc a další mýty o baterii iPhonu

„Ty si nabíjíš telefon přes noc? Ráda žiješ nebezpečně, co?“ Ironická poznámka mého kolegy mi připomněla mýty o baterii, které se tradují od počátku mobilní éry. Tyto mýty byly rozhodně pravdivé – v době nikl-kadmiových baterií. Ve srovnání s tradičními bateriemi se ty moderní lithium‑iontové, které jsou v telefonech dnes, nabíjejí rychleji, vydrží déle a mají vyšší energetickou hustotu. To znamená delší výdrž v lehčím balení.

Výdrž baterie je nová měna mobilních telefonů. Před několika lety to byla data a vy jste hodnotili návratnost investic otevření aplikace na základě spotřebovaných dat. Data jsou nyní zdarma nebo velmi levná a my můžeme konzumovat mnohem sofistikovanější, multimediálně bohatý a interaktivní obsah, od her až po Snapchat. Tedy teoreticky můžeme, pokud máme dostatek energie. Když Steve Jobs představil první iPhone před deseti lety, hovořil o „lehkém používání internetu“. Dnes to zní velmi úsměvně, když přemýšlíte o tom, co všechno se svým iPhonem provádíte. Není divu, že kolem baterií je tolik mýtů, jak je udržet zdravé a plné energie. Pojďme je uvést na pravou míru a naučit se, jak se starat o baterii!

iPhone byste měli vždy plně vybít

Protože si pamatuje kapacitu. Tento mýtus pochází z éry starých baterií. Paměťový efekt (také krásně pojmenovaný jako efekt líné baterie) vzniká u nikl-kadmiových baterií, když postupně ztrácejí svou maximální energetickou kapacitu, pokud jsou opakovaně nabíjeny po částečném vybití. Zdá se, že baterie si „zapamatuje“ menší kapacitu.

Vybití baterie na 0 % je pro moderní lithium-iontové baterie velmi nebezpečné. Proč? Začnou se opotřebovávat ještě rychleji než obvykle. A co myslíme pod pojmem obvykle? A o jaké opotřebovávání jde?

Baterie jsou podobné novému vozidlu, které ztrácí hodnotu od okamžiku, kdy ho vyjedete z autosalonu. Kapacita baterií se snižuje, už od prvního nabití se jen pomalu přibližuje své klinické smrti. Postupem času uchovají méně a méně energie. Můžete to vidět na vlastní oči se starým iPhone, který potřebuje dobíjení každou druhou hodinu.

Tak jak byste měli zacházet s vaší baterií? Optimálním způsobem je částečné vybití. Když udržujete nabití baterie mezi 30 a 80 %, zvyšujete její životnost.

V ideálním případě začnete telefon nabíjet, když dosáhne přibližně 30 %, tedy dříve, než vás požádá o přechod do režimu nízké spotřeby. Odpojte jej při nabití na 80 až 90 %. A postup opakujte.

Rychlé nabíjení pro iPhone 8 a X znamená, že mohou získat 50 % za půl hodiny. K tomu potřebujete speciální kabel USB-C-to-Lightning nebo použijte nabíječku z iPadu nebo MacBooku.

Pro tip: Pokud se zdá, že senzor baterie vašeho telefonu nefunguje správně (náhle umírá s 20 nebo více %), zkuste baterii úplně vybít, abyste ji tak zkalibrovat.

Nabíjení iPhone přes noc zatíží baterii

Inteligentní zařízení jsou dostatečně inteligentní, aby u jejich baterie nedocházelo k přetížení, od iPhonů po notebooky. Jakmile vnitřní lithium-iontová baterie dosáhne 100 % své kapacity, nabíjení se zastaví. To se obvykle stane za hodinu nebo dvě. U iPhonu nabíjeného přes noc dochází k „udržovacímu nabíjení“, dobíjení baterie, když klesne pod 99 %. Na baterii určitě můžete napáchat horší škody, takže se kvůli tomu nemusíte trápit. Skutečným problémem může být přehřátí telefonu, když je zakrytý peřinou nebo položen pod polštář, protože baterie nemají rády extrémní teploty.

Baterie má paměť

Známá vzpomínka na nikl-kadmiové baterie se zase opakuje. Problém s novými Li-ion bateriemi spočívá v jejich kapacitě, nikoli paměti. Baterie vašeho iPhonu se časem zhoršuje a ve stejném čase, kdy se dobíjí, se nový telefon dostane plné nabití, zatímco starší telefon nepřekoná více než přibližně 80 % („syndrom starého muže“, jak popisuje BatteryUniversity).

Potvrzuje to i Apple. “Lithium‑iontové baterie Apple jsou konstruované tak, aby si i po mnoha nabíjecích cyklech udržely nejméně 80 % původní kapacity.”. Také rychlé nabíjení není pro baterii nejzdravější, proto pro proslavené noční nabíjení používejte, když už, nabíječku s nižším napětím.

Zmrazení telefonu zabraňuje problémům s baterií

Lithium-iontové baterie nenávidí extrémy: chlad a teplo. Opakované nabíjení smartphonu při teplotách pod nulou může vytvořit permanentní a nenapravitelné změny na anodě baterie (tvrdí BatteryUniversity). Li-Iont baterie při teplotách pod nulou mění chemickou strukturu a ztrácí na kapacitě.

Teplo je ještě horší nepřítel iPhonů, stejně jako všech elektronických zařízení. Apple konkrétně říká, že nabíjení telefonů iPhone nad 35 stupňů trvale poškodí baterii, takže si dávejte pozor na tropické teplo, slunce a černé iPhony.

Baterie vydrží jen několik let

Životnost baterií telefonu je měřena v “nabíjecích cyklech”. Jak vypadá jeden nabíjecí cyklus? Využití celých 100 %. Pokud jeden den používáte 75 % baterie, nabijete ji na 100 % a další den použijte další 25 %, trvá dva dny, než projdete jedním úplným nabíjecím cyklem. iPhony mají životnost 400 až 500 nabíjecích cyklů, než baterie klesne na 80 % její plné kapacity. Obvykle to znamená rok a půl, než se začnou objevovat problémy s bateriemi. A máme dokonce i iPhone pět let starý, který funguje opravdu dobře, jen potřebuje nabíjení dvakrát denně. To není špatný výsledek, souhlasíte?

Jaké mýty o baterie se tradují u vás?