Který iPad si vybrat?

Ačkoli nabídka tabletů Apple není nepřehledně široká, přinášíme vám porovnání všech stávajících zařízení a doufáme, že vám usnadní rozhodování.

I když koncept produktové řady je jednoduchý a jasný, rozdíly mezi čtyřmi hlavními modely nemusí být na první pohled zřejmé. V tomto článku vám představíme všechny aktuálně dostupné iPady, abyste se mohli snadněji a co nejlépe rozhodnout.

iPad

Pokud jde o jména, existuje jednoduché pravidlo: pokud k názvu iPad není přidán žádný další atribut, můžeme říci, že se jedná o základní model. Nejlevnější zařízení, které je v současné době v nabídce iPadů, bylo představeno minulé léto a kromě podpory Apple Pencil může být vybaveno také inteligentní klávesnicí. Jedná se o 7. generaci iPadů, která je vybavena procesorem A10 Fusion a 3GB RAM. Oproti svému předchůdci 6. generace má o 1 GB více RAM a velikost Retina displeje se zvětšila (z 9,7 palců na 10,2 palců). A k čemu se hodí? V zásadě k čemukoli, na jakýkoli úkol. Čip A10 Fusion, který byl představen u iPhonu 7, je stále jedním z nejvýkonnějších na trhu. iPadOS běží hladce a žádné aplikace pro něj nepředstavují problém.

Zakoupení iPadu znamená nákup plně vybaveného zařízení za velmi výhodnou cenu, musíte však počítat s kompromisy: základní 32GB úložiště není tak velké, nový iPadOS 13 však podporuje použití externího úložiště. Nevýhodou by mohl být procesor A10, který by v budoucnu mohl mít potíže zvládnout hry s 3D engine.

Podívejme se na náš výběr iPadů!

iPad mini

Nenechte se zmást velikostí. Toto 7,9palcové mini zařízení je již na vyšší úrovni. Základní úložiště se zdvojnásobilo na 64 GB ve srovnání s 32 GB iPadu a využívá procesor, představený s iPhonem XS a XS Max, A12 Bionic, který měl ve srovnání s čipem A10 v testech o 40 až 50 % lepší výkon.

iPad mini je pořádný stroj ve skutečně malé velikosti, což z něj dělá jedinečné zařízení s „dospělým“ výkonem. Takže nejmenší iPad může být perfektní volbou pro ty, kterým se jiná zařízení zdají moc velká, ale chtěli by mít skutečný výkon. Současný mini model – představený na jaře 2019 – podporuje 1. generaci Apple Pencil (stejně jako iPad a iPad Air), ale chybí mu podpora klávesnic Smart Keyboard.

Displej má zato antireflexní vrstvu a hustotu pixelů 326 ppi, která dokonce převyšuje 264 ppi u iPadů Pro. Výsledkem je jemně ostřejší vykreslení obrazu, i když to není výrazný rozdíl. Obrazovka iPadu mini je laminovaná, což znamená, že samotný displej je blíže ke skleněnému povrchu, takže psaní a kresba jsou ještě realističtější.

iPad Air

Podstatu iPadu Air lze snadno shrnout jednou větou: plný výkon v kompaktní velikosti. Toto zařízení je také vybaveno čipem A12 Bionic a 3 GB paměti RAM. Ve srovnání s iPadem je výkonnější a ve srovnání s iPadem mini je mnohem větší. Doporučujeme jej uživatelům, kteří by rádi měli zařízení, které budou moci dlouho používat, ale za dobrou cenu. Základní iPad Air má 64GB úložiště a podporuje také tužku Apple Pencil a Smart Keyboard 1. generace.

Displej je o něco větší než displej iPadu (10,5 palců ve srovnání s 10,2 palců) a má laminovanou povrchovou úpravu, stejně jako mini. Hustota pixelů je 264 ppi. iPad Air má vylepšený LCD panel s lepšími barvami, není však k dispozici funkce True Tone.

iPad Pro

Již podle názvu je pozice iPadu Pro v produktové řadě zcela jasná, jedná se o špičkové zařízení rodiny iPadů. Na rozdíl od jiných iPadů jsou modely Pro dostupné ve dvou velikostech: s úhlopříčkou 11 nebo 12,9 palců. Design se mírně liší od všech ostatních tabletů Apple, hlavně kvůli menším rámečkům, chybějícímu tlačítku plochy a výřezu. Hlavní atrakcí vlajkového zařízení je však technologie Pro Motion, která umožňuje obnovovací frekvenci zobrazení 120 Hz. V praxi to znamená, že animace působí neuvěřitelně hladce.

Co se týče výkonu, nové modely Pro jsou dodávány s výkonnějším čipem A12X a paměť vzrostla z 3 GB na 4 GB (6 GB v případě 1TB úložiště). O kamerách zde zatím nebyla řeč, ale iPad Pro nabízí s jedním objektivem rozlišení 12 MP.

Pokud jde o příslušenství, mají iPady Pro také pokročilé vybavení. Jsou to jediné iPady, které podporují 2. generaci Apple Pencil a upgradovanou verzi Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio. Musíme také dodat, že nové iPady Pro jsou vybaveny vstupem USB-C, což je také krok vpřed pro příští generaci nabíjení a přenosu dat.

Celkově vzato v nabídce Applu určitě najdete iPad, který bude vyhovovat vašim potřebám. Pro ty, kteří by rádi měli výkon za dostupnou cenu, je zde iPad. Pokud upřednostňujete kompaktní design a profesionální atributy, je zde iPad mini. iPad Air je zase řešení, které obstojí i do budoucna a přitom je levnější. No a pro ty, kteří chtějí jen to nejlepší, je vynikající volbou iPad Pro.