Jak zabránit uspání MacBooku i po jeho zavření

Zajisté jste si všimli, že se váš MacBook při zavření okamžitě přepne do režimu spánku. Většinou se jedná o užitečnou funkci, v některých případech se vám ale může hodit, když zůstane hezky vzhůru. V tomto článku si ukážeme, jak zajistit, aby zůstal váš MacBook vzhůru i zavřeným displejem.

Uživatelé Macu, kteří před přechodem na počítač Applu používali notebooky se systémem Windows, by v tomto případě zamířili do nastavení napájení. Běžící notebook i pojeho zavření se hodí například v případech, kdy ho používáte jako náhražku za stolní počítač s připojeným monitorem, klávesnicí a myší. Na Macu to ovšem funguje trošku jinak.

Samozřejmě můžete ke svému Macu připojit externí zařízení a nechat ho běžet i se zavřeným displejem. Stačí ho připojit ke zdroji elektrické energie, spárovat s klávesnicí, myší a monitorem a poběží úplně normálně. V případě portů Thunderbolt 3 bude připojený monitor sloužit také jako zdroj energie a MacBook tak není třeba připojovat do sítě. Není třeba ani nic nastavovat. Pokud je počítač připojen k napájení a zavřete displej, přejde do módu zavřeného displeje.

Pokud chcete, aby váš počítač běžel i bez připojených periferií a napájení, musíte použít aplikaci třetí strany. To se vám může hodit, když chcete poslouchat hudbu z počítače a nechcete ho nechávat otevřený. Nejlepší aplikací je pravděpodobně InsomiaX. Sice je dostupná pouze pro MacBook Pro a MacBook Air, za to je ale zcela zdarma. Pokud vlastníte jiný model MacBooku, poohlédněte si po jiné vhodné aplikaci.

InsomniaX vyžaduje OS X 10.8.5 a novější a 64bitovou architekturu procesoru Intel. Po nainstalování se aplikace zobrazí v horním menu. Kliknutím na ikonu měsíce se dostanete do nastavení. Pro vypnutí módu spánku vyhledejte funkci Disable Lid Sleep a deaktivujte ji. Pokud máte při instalaci aplikace nějaké problémy, zkontrolujte, zda máte povolenou instalaci aplikací od třetích stran i mimo App Store pod System Preferences > Security and Privacy.

Pokud zapomenete mód spánku opět aktivovat, nic závratného se nestane. Podle zkušeností vydrží takový MacBook Air s puštěnými procesy jako Safari, iTunes, Spotify, Photoshop, Pages a Number v provozu 8-9 hodin. V módu spánku bude odběr energie samozřejmě ještě mnohem nižší.