Jak používat funkci Kresba přes Kontinuitu na Macu a iPadu

S novou funkcí systémů iOS 13, iPadOS a macOS Catalina nazvanou Kresba přes Kontinuitu můžete pomocí iPhonu, iPodu touch nebo iPadu kreslit do dokumentů Macu pomocí tužky Apple Pencil nebo prstu.

Kontinuita je u Applu zastřešujícím pojmem pro řadu technologií, které umožňují, aby zařízení Apple blízko u sebe lépe spolupracovala. Díky Kontinuitě můžete na jednom zařízení začít pracovat tam, kde jste na jiném skončili. Například můžete přijímat telefonní hovory uskutečněné přes iPhone na svém Macu, pokud je váš telefon nablízku.

Kontinuita je k dispozici také pro další systémové funkce. Počínaje iOS 13 a iPadOS vám dokonce umožňuje kreslení v aplikacích na Macu pomocí Apple Pencil (nebo prstu) na iPadu nebo iPhonu.

Zjednodušeně řečeno, Kontinuita změní váš iPad na profesionální grafický tablet pro Mac.

Systémové požadavky Kontinuity

Kresba přes Kontinuitu vyžaduje iOS 13, iPadOS a macOS Catalina nebo novější verze systému. Tuto funkci podporují následující modely:

iPhone a iPod touch: iPhone 6s nebo novější, iPhone SE, iPod touch (7. generace) nebo novější.

iPad: iPad Pro (všechny modely), iPad (5. generace) nebo novější, iPad Air 2 nebo novější, iPad mini 4 nebo novější.

Mac: MacBook představený v roce 2015 nebo později, MacBook Air představený v roce 2012 nebo později, MacBook Pro představený v roce 2012 nebo později, Mac mini představený v roce 2012 nebo později, iMac představený v roce 2012 nebo později, iMac Pro (všechny modely), Mac Pro představený v roce 2013 nebo později.

Váš Mac a iOS nebo iPadOS zařízení musí mít zapnuté Wi-Fi a Bluetooth a musí být přihlášeno do iCloudu se stejným Apple ID pomocí dvoufaktorového ověřování.

Jak kreslit v dokumentech Macu na zařízení s iOS

Pokud chcete vytvořit na iOS zařízení novou kresbu a vložit ji do dokumentu, na kterém zrovna pracujete na Macu, postupujte podle níže uvedených kroků:

  • Otevřete dokument na Macu.
  • Vyvolejte kreslení na iOS zařízení kliknutím na nabídku Soubor nebo Vložit a poté vyberte Import z iPhonu nebo iPadu > Přidat kresbu. Můžete také stisknout klávesu Ctrl a kliknout na ploše nebo na složku v okně Finderu, vybrat volbu Import z iPhonu nebo iPadu a potom vybrat volbu Přidat kresbu. To, zda kliknete na nabídku Soubor nebo Vložit, závisí na konkrétní aplikaci. Například v nativních aplikacích Applu, jako jsou Pages nebo Keynote, musíte místo nabídky Soubor kliknout na nabídku Vložit.
  • Váš Mac by měl otevřít okno kreslení.
  • Nyní stiskněte ikonu zcela vpravo, která vypadá jako grafický stůl a tužka, a vyberte zařízení iOS, které chcete použít pro kreslení.
  • Okno kreslení se zobrazí na vybraném iOS zařízení.
  • Preferované iOS zařízení musíte vybrat pouze jednou, při prvním použití funkce Kresba přes Kontinuitu.
  • Od této chvíle se kreslení automaticky otevře na naposledy použitém iOS zařízení.
  • Teď můžete kreslit! Využijte všechny výhody citlivosti na tlak a vytvořte přirozenější skicu se šířkou čáry a stylem reagujícím na tlak tužky nebo prstu.
  • Až budete s výsledky spokojeni, klepnutím na Hotovo ukončíte kreslení a pošlete kresbu bezdrátově do počítače, kde se automaticky vloží do otevřeného dokumentu.

Tímto způsobem jste jednoduše vytvořili vektorovou kresbu na iPadu pomocí Apple Pencil. Jak již bylo zmíněno, automaticky se vloží tam, kam chcete, aniž byste museli cokoli dělat. Nepotřebujete žádné aplikace, žádné speciální nastavení – prostě to funguje.

Kresba přes Kontinuitu funguje s jakoukoli aplikací Applu nebo aplikacemi třetích stran, které ji podporují, včetně aplikací Pages, Numbers, Keynote, Mail, Zprávy, Poznámky a TextEdit.