Jak odstranit Dokumenty a data z iPhonu nebo iPadu

Bez ohledu na to, jak velké je úložiště vašeho iPhonu, nevyhnutelně nastane okamžik, kdy bude téměř plné. Jedním z největších viníků, kteří ubírají prostor, jsou „Dokumenty a data“ aplikací. Podívejme se, jak je smazat na vašem iPhonu nebo iPadu.

V předchozím článku jsme mluvili o záhadné kategorii úložiště „Jiné“ vašeho iPhonu a přinesli vám několik tipů, jak snížit její velikost. Nyní se blíže podíváme na další, stejně matoucí část úložiště iPhonu, která se může stát problematickou, pokud vám začne docházet místo – Dokumenty & Data. Než se dozvíte, jak ji odstranit a uvolnit tak nějaké místo, podívejme se nejprve, co jsou dokumenty a data vlastně zač.

Co jsou Dokumenty a data v zařízeních iPhone nebo iPad?

Jednoduše řečeno, je to historie prohlížeče, soubory cookies, logy, vyrovnávací paměti fotografií a videí, databázové soubory a další soubory, které se při používání aplikací časem nashromáždí. V iPhonu a iPadu jsou uloženy dva typy Dokumentů a dat. Prvním typem jsou mezipaměti aplikací a data související s aplikacemi, druhým typem jsou soubory pro danou aplikaci v iCloudu.

Dokumenty a data související s aplikací zahrnují mezipaměti, data aplikací, nastavení, přihlašovací údaje a další informace pro aplikaci specifické. Většina těchto dat je postradatelná a velká část z nich se skládá z vyrovnávacích pamětí, takže při použití aplikace by nebylo nic, co byste postrádali. Dokumenty a data související s iCloudem jsou soubory a dokumenty, které patří k dané aplikaci, ale jsou uloženy v iCloudu.

Zobrazení velikosti Dokumentů a dat pro každou aplikaci

V iOS je velmi snadné zjistit, kolik paměti ve vašem zařízení každá aplikace zabírá. Otevřením Nastavení> Obecné> Úložiště: iPhone se zobrazí graf úložiště a doporučení pro jeho uvolnění. Pod ním uvidíte seznam aplikací seřazených podle velikosti od největší po nejmenší. Klepnutím na aplikaci získáte informace o velikosti aplikace a velikosti jejích „Dokumentů a dat“ spolu s možnostmi, jak ji odložit nebo odstranit. Odložení (Offloading) uvolní úložiště používané aplikací, ale zachová její dokumenty a data. Odstranění aplikace odstraní z iPhonu také všechna související data . Pokud jsou hlavním viníkem velikosti aplikace její dokumenty a data, odložení aplikace moc nepomůže a musíte zvolit radikálnější řešení.

Jak odstranit Dokumenty a data

V současné době iOS nenabízí možnost ručně odstranit mezipaměti a data aplikací, takže namísto mazání dat aplikace musíte aplikaci odstranit jako takovou. Odstranění a opětovné stažení aplikace je nejjednodušší způsob, jak odstranit nadbytečné dokumenty a data. Mějte na paměti, že takto pravděpodobně ztratíte veškerá data, přihlašovací údaje a další uložené údaje z aplikace, takže nezapomeňte uložit své přihlašovací údaje jinde. Před započetím velkého úklidu doporučujeme iPhone nebo iPad zálohovat, abyste jej mohli obnovit v případě, že se něco pokazí.

Jak odstranit Dokumenty a data z iCloudu

Druhý typ Dokumentů a dat spojených s aplikací a uložených v iCloudu vaše zařízení nezatěžuje, protože je uložen v iCloudu. Pokud však chcete v iCloudu získat místo, pomůže tyto dokumenty a data z iCloudu odstranit.

  • Otevřete Nastavení a klepněte na svůj profil.
  • Klepněte na iCloud> Spravovat úložiště.
  • Vyberte aplikaci, jejíž data chcete z iCloudu odebrat.
  • Klepněte na Vypnout a smazat a v pop-up menu potvrďte volbu Odstranit.

Tímto způsobem vymažete vyrovnávací paměti jednotlivých aplikací ze všech zařízení připojených ke stejnému účtu iCloud.

Tip: Ukládání dat v iCloudu můžete povolit pouze vybraným aplikacím. To vám pomůže udržet úložiště iCloudu pod kontrolou.

Čas od času vyčistěte aplikace

Nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby na vašem iPhonu nebo iPadu došlo místo, je pravidelné mazání vyrovnávacích pamětí a dalších nadbytečných dat aplikací. V mnoha aplikacích, jako je Safari, Dropbox, WhatsApp nebo Twitter, můžete tato data snadno odstranit a zabránit jim v pojídání volného místa. Pravidelně odstraňujte staré hlasové zprávy a zprávy s připojenými fotografiemi nebo videozáznamy, pro své fotografie používejte iCloud, aby nezabíraly místo v zařízení. Nejlepším způsobem, jak vyčistit mezipaměti Pošty, která spolu s přílohami může časem nakynout do obrovských rozměrů, je odstranit účet z iPhonu nebo iPadu a znovu jej přidat. Chcete-li odstranit obaly alb z iTunes a s nimi související soubory, nejjednodušším způsobem je odstranit veškerou hudbu ze zařízení a poté ji znovu synchronizovat prostřednictvím počítače.

Kromě toho existuje celá řada aplikací, které vám mohou pomoci v boji s nepotřebnými soubory, vyrovnávacími pamětmi, soubory cookies a duplicitními mediálními soubory ve vašem zařízení s iOS. Některé z nich představíme v našem dalším článku, takže zůstaňte na příjmu!