Jak na kopírování a překládání textu z fotek

S iOS 15 a iPadOS 15.1 můžeš pomocí Živého textu kopírovat text z fotek, překládat jazyky, volat a dělat další věci. Jak? Na to se podíváme v dnešním článku.

Apple s příchodem iOS 15 představil novinku, která se jmenuje Live Text a funguje jak pro iPhone tak i na iPad. Jediné, co potřebuješ je mít aktuální iOS na verzi 15 a novější. V česku se funkce jmenuje Živý text a v dnešním článku se podíváme jak ti dokáže pomoct při každodenních činnostech.

Živý text dokáže poměrně přesně detekovat informace na fotkách a online obrázcích, díky čemuž můžeš jedním kliknutím volat, posílat e-maily nebo si například najít trasu z bodu A do bodu B. Živý text můžeš používat i v aplikaci Fotoaparát nebo při používání Fotoaparátu v aplikacích jako Poznámky nebo Připomínky. Namiř fotoaparát na fotku nebo obrázek s textem a pak stiskni tlačítko Živý text.

Abys funkci ale mohl začít používat musíš si ji nejdřív v nastavení zapnout. Jak?

  1. Otevři si Nastavení
  2. Klikni na Obecné
  3. Klikni na Jazyk a oblast a zapněte Živý text

Každopádně k používání funkce Živého textu potřebuješ iPhone XS, iPhone XR nebo novější s iOS 15 nebo novějším.

Živý text je k dispozici taky na 12,9palcovém iPadu Pro (3. generace) nebo novějším, 11palcovém iPadu Pro (všech modelech), iPadu Air (3. generace) nebo novějším, iPadu (8. generace) nebo novějším a iPadu mini (5. generace) nebo novějším s iPadOS 15.1 nebo novějším.

Jak zkopírovat text na fotce nebo obrázku
  1. Otevři si aplikaci Fotky a vyber si fotku nebo nějaký obrázek na webu
  2. Stisknutím a podržením slova a přesunutím uchopovacích bodů uprav výběr
  3. Klikni na Kopírovat a pokud chceš vybrat všechen text na fotce, klikni na Vybrat vše

Jakmile text zkopíruješ, můžeš ho vložit do jakékoliv jiné aplikace nebo ho někomu nasdílet. Pokud chceš zvýraznit veškerý text na fotce nebo obrázku, vyber fotku nebo obrázek a pak klikni na tlačítko Živý text.

V příštím článku se podíváme jak s funkcí Živý text na volání a odesílání e-mailů nebo jak přeložit text na fotce nebo obrázku.