iCloud 101 – Vše, co potřebujete vědět o iCloudu

iCloud je cloudové řešení Applu, jehož účelem je zjednodušení a synchronizování vašeho digitálního života na všech vašich zařízeních. Pomocí iCloudu můžete ukládat a synchronizovat vše, co potřebujete, od událostí kalendáře po fotoalbum z vaší poslední dovolené. Součástí iCloudu jsou navíc funkce, jako je rodinné sdílení, zálohování nebo lokalizace zařízení a přátel. Zde je vše, co o této všestranné cloudové službě potřebujete vědět.

iCloud patří k nejtajemnějším produktům Applu, pravděpodobně díky své všestranné povaze a hluboké integraci do ekosystému. V zásadě je iCloud platformou pro cloudové služby a uložení dat, která uživatelům poskytuje bezpečný způsob, jak ukládat a sdílet soubory, najít ztracená zařízení a synchronizovat data napříč zařízeními. iCloud má množství prvků a funkcí. Vytvořením účtu iCloudu získáte úložiště iCloud Drive, knihovnu fotek na iCloudu (cloudové úložiště fotografií), rodinné sdílení, služby Safari a Klíčenky na iCloudu a další.

Trochu historie

iCloud je relativně nedávný přírůstek do portfolia Applu. Když se sdílení obsahu a souborů stalo součástí každodenního života většiny profesionálů, rozmach cloudových služeb, jako jsou Google Drive anebo Dropbox, ještě více usnadnil synchronizaci, sdílení a spolupráci na projektech. Apple zahájil svou cestu k poskytování podobné služby v roce 2011. Steve Jobs zpočátku oslovil generálního ředitele Dropboxu Drewa Houstona s nabídkou odkoupit jeho společnost. Ten ji ale odmítl, a Jobs se rozhodl vytvořit vlastní cloudové řešení pro ekosystém Applu. O několik měsíců později představil iCloud během Keynote Applu. O tři roky později na konferenci WWDC v roce 2014 společnost oznámila spuštění iCloud Drivu, systému pro ukládání, sdílení a synchronizaci dat mezi zařízeními.

Co je iCloud dnes?

iCloud je nabídka cloudových služeb Applu, která pokrývá tak rozmanité oblasti, jako je synchronizace e-mailů, kontaktů a kalendářů, lokalizace ztracených zařízení a ukládání hudby v cloudu. Smyslem cloudových služeb obecně, a zejména smyslem iCloudu, je ukládat informace na vzdáleném počítači, známém jako cloudový server, spíše než lokálně. Hlavní výhody spočívají v tom, že vaše data nezabírají úložný prostor na žádném z vašich zařízení, ale máte k nim přístup prostřednictvím svého účtu iCloud z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu.

Co všechno zajišťuje iCloud?

1. Vaše soubory a nativní aplikace jsou vždy synchronizované a aktuální

Téměř všechny nativní aplikace Applu v iOS a iPadOS, stejně jako jejich ekvivalenty na Macu, jsou synchronizovány pomocí iCloudu. Patří sem aplikace Mail, Kontakty, Kalendář, Poznámky a Připomínky. Pokud provedete změnu na jednom zařízení, vaše informace se aktualizují všude. Můžete také využívat webové verze těchto aplikací na iCloud.com.

Kromě toho můžete synchronizovat své fotografie pomocí knihovny fotek na iCloudu. Do iCloudu se nahrávají originály fotek v plném rozlišení, zatímco na zařízeních se uchovávají jen zmenšené verze. Pomocí sdílených alb můžete fotky a videa snadno sdílet přesně s těmi lidmi, se kterými chcete. Ostatní můžete pozvat, aby k nim přidávali komentáře nebo aby nasdíleli svoje fotky a videa vám.

Vaše záložky a otevřené panely v Safari jsou také synchronizovány, takže v prohlížení webu můžete pokračovat na kterémkoli ze svých zařízení přihlášených do iCloudu s nainstalovaným Safari. Dokonce i váš seznam četby je synchronizován pomocí iCloudu a články z něj můžete číst, i když jste offline.

Když si zapnete Zprávy na iCloudu, budou se vaše zprávy ze zařízení s iOS nebo iPadOS a z Macu ukládat na iCloud. Na všech zařízeních budete mít vždy aktuální zprávy. Můžete třeba zahájit konverzaci na jednom zařízení a pokračovat v ní na jiném.

iCloud navíc umožňuje synchronizaci mnoha aplikací třetích stran napříč iPhonem, iPadem a Macem, takže dokumenty, seznamy, podcasty a další informace na těchto zařízeních jsou vždy aktuální.

2. Bezpečné úložiště souborů na iCloud Drivu

Pokud hledáte řešení pro ukládání a synchronizaci svých dat, můžete k tomu využít iCloud Drive. Dokumenty, obrázky, zvukové a další soubory, které zde uložíte, budou okamžitě dostupné napříč zařízeními s iOS, iPadOS a macOS. Jak již bylo zmíněno, iCloud může také synchronizovat data z aplikací třetích stran, takže celý váš digitální život bude na všech zařízeních neustále aktualizován a aplikace třetích stran mohou také ukládat data na iCloud Drive.

Počínaje macOS Catalina mohou uživatelé sdílet soukromé složky na iCloud Drivu pomocí soukromého odkazu. Oprávnění uživatelé mohou následně zobrazit sdílené soubory, provádět úpravy, přidávat nové soubory a prohlížet aktualizované verze. Na iCloud Drive lze také přidat složky Plocha a Dokumenty z Macu, aby byly dostupné kdekoli.

3. Zálohování a obnovení

Jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších funkcí iCloudu jsou automatické zálohy a možnost obnovení, kterou nabízí. Ve výchozím nastavení se vaše zařízení budou zálohovat na iCloud ve stejnou dobu každý den, pokud jsou zapnutá, zamčená a připojená k napájení. Zařízení s iOS nebo iPadOS můžete také ručně zálohovat v aplikaci Nastavení.

Při obnově iPhonu nebo iPadu nebo při nastavování nového zařízení můžete zvolit obnovení z nedávné zálohy iCloudu. Zde je oficiální seznam součástí zálohy iCloudu:

  • data aplikací,
  • zálohy Apple Watch,
  • nastavení zařízení,
  • plocha a uspořádání aplikací,
  • zprávy iMessage, SMS a MMS,
  • fotky a videa z vašeho iPhonu, iPadu a iPodu touch,
  • historie nákupů ze služeb Apple, například hudba, filmy, TV pořady, aplikace a knihy,
  • vyzvánění
  • heslo grafického záznamníku (vyžaduje SIM kartu, která byla v zařízení při vytváření zálohy).

Zálohy vašeho iPhonu nebo iPadu zahrnují jenom data a nastavení uložená ve vašem zařízení. Neobsahují data, která už jsou na iCloudu uložená, jako kontakty, kalendáře, záložky, e-maily, poznámky, hlasové záznamy, sdílené fotky, fotky na iCloudu, data aplikace Zdraví, historie volání a soubory, které máte uložené na iCloud Drivu.

4. Vyhledávání zařízení nebo zařízení přátel

Další velmi užitečnou funkcí iCloudu je služba Najít, kterou můžete využít k vyhledání a sledování zařízení, která jste ztratili, nebo jejich uzamčení a vymazání na dálku. V aplikaci Najít můžete sdílet svou polohu s přáteli a rodinou nebo sledovat jejich polohu na mapě.

5. Klíčenka na iCloudu

S Klíčenkou na iCloudu můžete udržovat svá hesla a další informace o zabezpečení mezi svými zařízeními stále aktuální. Klíčenka na iCloudu si pamatuje spoustu věcí, abyste vy nemuseli. Automaticky za vás bude vyplňovat různé údaje, jako jsou uživatelská jména a hesla v Safari, čísla kreditních karet, hesla Wi-Fi a přihlášení do sociálních sítí, na každém zařízení, které schválíte. Používání Klíčenky na iCloudu k uchovávání hesel na všech zařízeních je velmi bezpečnou volbou. iCloud chrání vaše informace end-to-end šifrováním, které poskytuje nejvyšší možnou úroveň zabezpečení. Vaše data jsou chráněna klíčem, který se vytváří zkombinováním jedinečných informací o vašem zařízení s vaším přístupovým kódem (který znáte jenom vy). K takovým datům se nedostane nikdo jiný, ať už v úložišti, nebo při přenášení.

6. Sdílení hudby, knih a aplikací s rodinou

Nastavení rodinného sdílení umožňuje až šesti členům rodiny, aby sdíleli své nákupy z iTunes Storu, App Storu a Apple Books, aniž by museli používat stejný účet. Členové rodiny mohou také sdílet úložiště na iCloudu, fotky, rodinný kalendář, připomínky, polohu a další položky. Apple zdůrazňuje, že pokud se rozhodnete používat rodinné sdílení, všechny fotografie a dokumenty zůstanou soukromé a jednotliví členové rodiny se nebudou moci podívat, co ostatní uložili v iCloudu.

7. Spolupráce s dalšími uživateli v Pages, Numbers a Keynote

Online kolaborativní funkce kancelářského balíku Applu iWork také fungují přes iCloud. Když vytvoříte dokument, prezentaci nebo tabulku, dostanete se k nim na všech svých zařízeních s iCloudem. Jakmile soubor nasdílíte přátelům nebo kolegům, všichni spolupracovníci uvidí změny v reálném čase.

Je iCloud zdarma?

Ano, alespoň pro začátek. Účet iCloud si můžete založit a používat zdarma s úložištěm 5 GB. Pokud využijete všech výhod, které použití iCloudu nabízí, základní tarif úložiště vám rychle zaplní fotografie, videa, obsah iCloud Drivu a zálohy iCloudu. Pokud dosáhnete limitu, nebudete moci ukládat další soubory, aniž byste nejdřív odstranili starší obsah nebo upgradovali na placený tarif úložiště. Vybrat si můžete z několika možností a dobrá zpráva je, že změnit tarif úložiště pro svůj účet iCloud je velmi snadné a možné kdykoli na kterémkoli z vašich zařízení Apple.

Jdete do toho? První nastavení iCloudu

Pokud si chcete poprvé nastavit iCloud:

  • Na iPhonu nebo iPadu: Přejděte do Nastavení, klepněte na Přihlaste se k [zařízení], zadejte své Apple ID a heslo a zapněte funkce, které chcete používat.
  • Na Macu: Vyberte nabídku Apple > Předvolby systému, klikněte na Apple ID, zadejte svoje Apple ID a heslo a potom zapněte funkce, které chcete používat.