Dynamic Island – ostrůvek, který posune tvoje aplikace na další úroveň

Každý nový iPhone přichází s technologickou novinkou, která z něj dělá jedinečný telefon. Nejnovější řada potěší inovací stírající hranice mezi hardwarem a softwarem – Dynamic Island. O co se jedná a co všechno umí? Čti dál.

Výřez měnící podobu

Na začátek je potřeba dodat, že Dynamic Island není na všech nových iPhonech. Majitelé základních typů iPhone 14 a iPhone 14 Plus mají smůlu. Pořiď si vyšší řadu iPhone 14 Pro nebo iPhone 14 Pro Max a využívej tuhle vychytávku naplno.

Apple vývojáři označili Dynamic Island jako interaktivní prostředí pro všechna oznámení, aktivity a upozornění. V základu se jedná o typ výřezu v displeji, který mění své rozměry a obsah podle aktuální notifikace z aplikace.

Ukazuje ti například přehrávanou hudbu a možnost přeskočit na další skladbu, aktuální výsledky zápasu nebo příchozí hovory a spoustu dalších. Přitom nijak nezasahuje do aktuálně využívaných aplikací. Funguje s iOS 16 a postupně se mu přizpůsobuje více aplikací.

Podívej se, jak vypadá na oficiálním videu od Apple:


Vše funguje krásně plynule

S Dynamic Island ti neunikne nic nového. Když ti přijde notifikace, rozbalí se a je na tobě, jestli budeš chtít aplikaci s novinkou otevřít a pokračovat. Pokud ne, zmizí a ty uvidíš zase jen klasický výřez. Kromě interaktivních prvků slouží také pro informování. Například hned budeš vědět, kolik baterie zbývá tvým AirPods.

Vyspělé algoritmy dělají z toho výřezu interaktivní hračku, protože reaguje na klepnutí, podržení nebo posunutí. Navíc se vše pohybuje krásně plynule díky výkonnému čipu

Při sledování videa se utlumí

Chceš se soustředit na film, seriál nebo jakékoliv jiné video? Dynamic Island pozná, jaký obsah aktuálně běží, a proto tě se zapnutým videem nijak nevyruší. Uvidíš jen základní černý ovál výřezu a ostatní upozornění na novinky zůstanou neaktivní.

Apple opět prokázal, že je inovátorem na poli technologií. Elegantně vyřešil umístění výřezu, který funkčně propojil s aplikacemi. Tím možná stanovil další směr vývoje, který převezmou i jiné telefony.