Po více než deseti letech vydal Apple novou vlastní hru

Apple přisuzuje hrám důležitou roli, ale od roku 2008 žádnou novou nevydal. Kvůli svému největšímu investorovi však udělal výjimku a představil novou aplikaci.

Minulý víkend se v Omaze ve státě Nebraska konala výroční schůze investorů Berkshire Hathaway. Gigantická holdingová společnost, v jejímž čele stojí legendární Warren Buffett, vlastní podíly společností jako Coca-Cola, American Express nebo Duracell.

Nejzajímavější investicí Berkshire je ale Apple, kde vlastní přibližně 250 milionů akcí AAPL, což je zhruba 5 % všech podílů. Tato společnost je považována za jednoho z nejdůležitějších akcionářů Applu. Není proto překvapením, že se víkendové události zúčastnil také Tim Cook.

Setkání začalo vtipným krátkým filmem, jehož hlavním protagonistou byl sám Warren Buffett. V příběhu videa ředitel BH navštívil jednu ze supertajných laboratoří Applu a radil inženýrům. Debata byla přerušena Timem Cookem, který navrhl novou hru o doručování novin.

Je potřeba zmínit, že jako kluk si Buffett vydělával roznášením novin. Svůj první pozemek si koupil ve 14 letech za peníze, které si vydělal právě tímto způsobem. Proto je součástí všech schůzí předvádění Buffettových schopností házet noviny. Tentokrát jej ale nahradila prezentace aplikace s názvem Warren Buffett’s Paper Wizard.

Nebyl to jen vtip, aplikace je opravdu dostupná v App Storu. I když je jako autor uvedeno studio Wildlife Design, všechna práva náleží Applu. Dokonce i webové stránky odkazují na pomocnou ruku Applu. V Cupertinu to znamená celkem velkou věc, novou hru nevydali již 11 let. V roce 2008 oslavili spuštění App Storu klasickou hrou Texas Hold’em, která později zmizela beze stopy.

Oč jde ve hře Paper Wizard? V zásadě o míření a zásah. Hráč se musí dostat z Ohamy v Nebrasce do sídla Applu v Cupertinu a novinami se strefit do každé budovy po cestě. Pohybování a cíle různé velikosti jsou stejně náročné jako vyhýbání se skupinám ptáků. Cesta trvá jenom několik minut a vyplatí se ji projít, protože na konci čeká vesmírná loď budovy Applu. Když vstoupíte do hlavní haly, můžete mířit na cíle v různých poschodích budovy.

Každý zásah vám přinese „Warren Bucks“, jejichž součet určí konečné skóre. Pro soutěživé je zde také žebříček nejlepších výsledků, kde se můžete snažit překonat Buffettových 15 350 bodů. O tomto skóre můžete mít své pochybnosti, v případě 88letého investora ale člověk nikdy neví.

Hra je dokonale optimalizována, nenajdete v ní žádné reklamy nebo nákupy, které by přerušovaly zábavu. Je to celkem dobrý vtip, vsadíme se ale, že ohlášená služba Apple Arcade přinese mnohem lepší tituly.